Сибірська гага - опис, місце існування, цікаві факти

Сибірська гага є помітною представницею загону гусеобразних, яка вважає за краще жити на арктичних узбережжях і в тундрі. Останнім часом чисельність гаг різко падає і окремих представників відзначають на півострові Камчатка. Малопримітної перелетную качку занесли до Червоної книги як вид, що вимагає строгих охоронних заходів.

Зовнішній вигляд

Сибірська гага - мініатюрний представник інших гаг, візуально порівнянна з кряквой. Розмір її тіла не перевищує півметра, а розмах крил досягає в середньому 75 см. Вага дрібних самців коливається в діапазоні 700-1000 г, самки ж ще дрібніше - 400-700 м

Самка сибірської гаги темніше звичайної - її пір'я пофарбовані в бурі або рудуваті тони з характерним поперечним малюнком. Здалеку голова здається темнішою тіла (темно-бура), а навколо століття помітна біла маска. Помітно на тілі і синє дзеркало з білою окантовкою. Самка не змінює свого оперення протягом року.

Селезень в літньому оперенні нагадує самку, але також має характерну відмінність - біле пір'я на плечах. У вбранні для шлюбних ігор у самця відзначається вохристих грудка, зоб, боки і живіт з золотистим відливом, біла голова, чорна смужка на спині і шиї, що відокремлює її від загального забарвлення тіла. На потилиці виділяється густий чубчик з чорно-зеленим плямою. Також характерні темні плями відзначаються під дзьобом і навколо очей, а перед ними розташовується зелене плямочка. Область хвоста і спина мають чорний з синім відливом відтінок. В чорних махових пір'ях, а також на лопатках відзначаються поздовжні світлі смуги. У пролітає селезня добре помітні білі плечі і крильові дзеркальця.

Молоді гаги трохи світліше дорослих самок, а їх дзеркальця більш тьмяні.

Чубчик у молодняку ​​і дорослих в літньому оперенні візуально менше, ніж у останнього в період шлюбних ігор. Підкрила також світліші, дзьоб і лапки сірі з блакитним відливом.

Линька у сибірських гаг настає регулярно двічі на рік, при цьому оперення повністю оновлюється після спарювання. Частково змінюються основні пір'я і перед початком шлюбного сезону.

Спосіб життя і поведінку

Дослідники відзначають, що сибірські гаги відрізняються непомітністю і спокоєм, рідко подають голос. Літають в основному на висоті до 50 метрів над водною гладдю, спускаючись для активних нирків за здобиччю. Більшу частину життя птах віддає перевагу водні простори польотів.

Як корм птах використовує ракоподібних і безхребетних істот (жаби, молюски, равлики і т. Д.), Комах (водомір, комар, личинка ручейника), а також дрібну рибу і мальків. Рослинною їжею сибірська гага також не гребує - в хід йде плаваючий рдест, зостера, водорості.

В основному птахи мешкають окремими особинами, рідко збираючись в колонії (як правило, для розмноження, гніздування і зимарки).

Статевого дозрівання птиці досягають до 3 років життя. Після утворення пари сибірська гага формує гнізда, для чого шукає заплавне осокових болото або зарослі водойми. Гніздо являє собою невелику вириту ямку, яка добре вистилається мохом, підсушеної травою і бурим пухом батьків. Гага відкладає в середньому 6-10 невеликих яєць з оливковою або бурим відтінком. Насиджування кладки триває до місяця, при цьому самець відразу залишає самку (приблизно середина літа), відлітає на море і не бере участі в виведенні потомства. Самка з молодняком спускається до маленьких водойм і озер, катає пташенят на спині до їх можливості самостійно підніматися на крило. У деяких випадках відбувається об'єднання виводків. Самці ж в цей період рухаються на захід уздовж морського узбережжя, де оновлюють оперення.

Молоді птахи, які не готові до статевого дозрівання, все літо проводять на морських узбережжях.

На зимовище сибірські гаги збираються у балтійських і норвезьких берегів.

Ареал проживання і охоронний статус


Птахи воліють арктичні берега Аляски і Сибіру для гніздування. Зимують нерідко на незамерзаючих областях арктичних океанів і морів, Курильських і Командорських островах, Камчатці, узбережжі скандинавських країн.

В останні роки великі колонії зимуючих гаг виявлені в районі Балтики (тисячі особин). Проліт також відзначався в окрузі Білого моря і Фінської затоки. У рідкісних випадках птах залітає і на внутрішні водойми Росії. Населяє також гирла річок Яни, Олени, Индигирки.

Корінне населення зазначених місць промишляє полюванням на цих тихих птахів. Їх відстрілюють з рушниці разом з іншими арктичними качками (найчастіше навесні, так як в решту часу гаги непомітні).

Також на скорочення популяції цих качок впливають інші чинники: прес хижаків, кліматичні умови, забруднення прибрежий продуктами нафтопромисловості, господарська діяльність людей, осушення водойм.

Сибірську гагу занесли до Червоної книги МСОП в Якутії, Камчатки, РФ.

Загрузка...

Популярні Категорії

Загрузка...