Звичайний бобер - опис, оточення, спосіб життя

Під звичайним бобром мається на увазі напівводна тварина, яке зараховується до ряду гризунів. Інакше даного представника сімейства називають річковим з огляду на те, що гризун воліє жити в відповідних водних джерелах. Звірятко здатний вразити навіть найдосвідченішого людини, який має справу з такими тваринами. Він прекрасно будує житло, піклується про потомство і добуває їжу. За своїми габаритними особливостям цей гризун другий з найбільших. У сьогоднішньому матеріалі ми розглянемо все, що з ним пов'язано.

опис

  1. Найбільшим тваринам серед гризунів вважається капібар, бобер з пошаною займає друге місце. Ссавець славиться своїми габаритними особливостями, що надає йому страхітливий вигляд. Подібні тварини віддають перевагу вести наполовину водний спосіб існування.
  2. Якщо розглядати їх габарити, то дорослі тварини можуть виростати по корпусу до 1,3 м., Погодьтеся, вражає. При цьому плечі виростають до 35 см., А маса тіла коливається в діапазоні 30 кг. Відмінності за статевою приналежністю між цими особинами виражаються погано. Можна лише сказати, що самі трохи більше, ніж самці.
  3. Формат корпусу присадкуватий, кінцівки короткі, з п'ятьма пальцями. Найбільш розвиненими вважаються задні кінцівки, на них припадає упор. З огляду на те, що звірі воліють жити в більшій своїй мірі в воді, їх проміжки між пальцями оснащуються перетинками. Кігті сильні і міцні, наносять рвані рани в процесі зіткнень.
  4. Хвоста приділяється особлива увага. На ньому відсутня шерстяний покрив. За форматом хвіст виглядає як овал, витягнутий і дуже плоский. У довжину виростає до 30 см., По ширині складає близько 13 см. У окремих особин можуть спостерігатися волоски в основній частині. Сам хвіст наче покривається ороговевшими частинками-лусочками. Між ними є дуже короткий і жорсткий ворс. Верхня частина характеризується наявністю кіля.
  5. Незважаючи на те, що дані особи зараховуються до великогабаритним, їх очі маленького розміру. Вуха теж не славляться величністю, вони ховаються під шерстю і практично не виділяються на тлі голови. Коли тварина опускається в водний простір, його ніздрі закриваються, так само як і отвори у вухах. На очі спускаються перетинки, які називаються Мигальна.
  6. Корінному зубного ряду характерний бескоренной тип. Однак відособлена коренева система може бути у дорослих особин через вікових характеристик. Різці розташовані в задній частині пасти. Вони являють собою нарости, які ізольовані від рота. Саме ця риса дозволяє звірам гризти все, що забажається, у водному середовищі.
  7. Хутро тварин пігментіруется чорним, темно-бурим, коричневим, каштановим відтінками. Він славиться наявністю щільної подушки з маслянистою просоченням. Сам остевой волосся жорсткий і подовжений. Лапи фарбуються чорним, так само як і хвіст, хоча останній може мати і темно-сірий пігмент. Линька здійснюється один раз на рік. Вона починається в кінці весни, завершується початком зими або кінцем осені.
  8. Анальна зона оснащується парними залозами, а також бобровій струменем, головним призначенням якої є подача сигналу про статеву приналежність і інших характеристиках конкретної особи. Їх струменя виділяється секрет з посиленим запахом. Цей аромат дозволяє іншим особам зорієнтуватися серед всього поселення бобрів і виділити конкретного члена зграї.

Спосіб життя

  1. Обговорювані представники сімейства воліють проживати поруч з повільно поточними водними джерелами, будь то річки або сховища. Також їм до вподоби повністю стоячі джерела, такі як ставки або озера. Бобри займають лінію берега і розкидаються в цій місцевості. Вони не проти оселитися на кар'єрах або старицях. Повністю усуваються від водних джерел з швидкою течією, а також тих місць, які в зимову пору промерзають мало не до дна.
  2. Цим особам потрібно рослинність, що виростає в береговій частині. Вони віддають перевагу чагарниках і деревині, люблять модрини. Також до душі трави, які складають основу раціону.
  3. Тварини є одночасно відмінних нирців і плавців. Їх легкі величезні, так само як і печінка. Все це дозволяє набрати достатньо повітря, щоб проплисти необхідну відстань і перебувати у водному просторі до 15 хвилин. Коли ссавець вибирається на берег, то відчуває себе не в безпеці, виглядає незграбним.
  4. Коли назріває небезпека, гризуни з усієї сили починають тьопати своїм хвостом-лопатою по водній гладі, потім так само швидко ховаються в водному середовищі. Вони таким чином подають тривогу для всіх інших членів сімейства, щоб ті вчасно втекли.
  5. Проживання здійснюється поодинці або невеликими групами. Сім'я може складатися з 7 особин, які представлені парою і їх потомством. Якщо сім'я займає певну територію, то вона числиться за нею ще кілька років і навіть більше.
  6. Якщо водний простір порівняно невелике, його може зайняти холостяк або ж маленька сім'я. Але більші ділянки відводяться групам. Бобри намагаються не відходити від водойм далі 150 м., Тому що так підвищується ризик для життя.
  7. Ці особи обходять свої володіння, після чого позначають кордону секретом, який закликає не залишати насиджене місце. Що стосується періоду активності, дані ссавці воліють спати в сутінки або вночі.
  8. З настанням осіннього або весняного сезону дорослі представники сімейства виходять з житла ввечері, після чого протягом всієї ночі трудяться. Коли настають холоди або морози, ці особи дуже рідко вилазять на поверхню.

Тривалість життя

  1. Розглядаючи термін існування в природному середовищі, можна сказати, що в таких умовах вони дотягують до 15 років. Якщо ж тримати ссавців в неволі, вони цілком проживуть близько 20-25 років. Життя скорочується через наявність ворогів в природі і деяких хвороб, характерних цим гризунам.
  2. Навіть якщо враховувати, що тварини славляться відмінною імунною системою, вони все одно можуть хворіти. Серед найбільш поширених недуг виділяють інфекцію, в тому числі туляремію. Через неї тварини просто вмирають.
  3. Також на популяцію впливають особливі умови погоди, включаючи зимові паводки. Наприклад, вони можуть забрати життя понад половини бобрового населення. А весняні повені призводять до смерті молодняку, який не пристосований до таких ситуацій.

популяція

  1. Обговорювані особини, які зараховують до звичайного або євразійського сегменту, здавна заселяють країни Європи і Азії, відповідно. Але в якийсь момент на бобрів почали вести безжальну полювання, що призвело до значного скорочення популяції. Сьогодні популяція дуже мала, вона практично знаходиться на межі вимирання.
  2. На початку 19 століття практично на всіх територіях вищенаведених країн цих гризунів не залишилося зовсім. У 20 столітті популяція налічувала близько 1300 особин. Створили групи, які стежили за громадянами та карали порушників. Тому кількість бобрів збільшилася в Європі, в Азії поки відновлюється, але повільно.

значення

  1. На представлених ссавців почали вести полювання з огляду на те, що їхнє хутро дуже цінується. Також відловлювали гризунів за бобровий струмінь, яка часто застосовується у виробництві парфумерії, фармакології, медицині.
  2. М'ясо цієї тварини вважається делікатесом. Католики і зовсім прирівнюють його до пісних різновидів. Однак на сьогоднішній день відомо, що бобер може переносити сальмонельоз, почасти через це його м'ясо перестали споживати в такій кількості.

характерні особливості

  1. Варто відзначити, що представлені особини проживають в норах. Такі житла іноді називають хатками. Цікавим фактом залишається те, що вхід в їх будинок завжди розташовується під водою. Найчастіше гризуни починають рити нору на стрімкому крутому березі. Таке житло представлено у вигляді складного лабіринту.
  2. Крім цього в будиночку є кілька входів. Бобри відповідально підходять до будівництва. Поличного частина і стіни вони намагаються щільно утрамбувати. До того ж хатку ссавці найчастіше будують там, де як може здатися, немає ніяких умов для подібних дій.
  3. Нори нерідко зустрічаються в заболоченому, низькому і пологому березі. Він знаходиться на мілині. До будівництва особини приступають, як тільки літо добігає кінця. Готове житло являє собою нору конусоподібної форми. При цьому висота в діаметрі дійсно вражає, вона може досягати до 10 м.
  4. Тварини намагаються ретельно обробити стінки глиною з мулом. Завдяки такій особливості дана фортеця є практично неприступною для хижаків і інших шкідників. Такі бобри відносяться до охайним тваринам. Вони ні в якому разі не будуть смітити в своєму будинку екскрементами або шматочками їжі.
  5. Знамениті платини бобри починають вибудовувати в тому випадку, якщо сім'я бобрів проживає на водоймі, у якого часто змінюється рівень води. В якості потужного каркасного підстави часто виступають впали в воду дерева. В результаті бобри намагаються обкласти ствол усіма доступними матеріалами.
  6. Готова платина може мати довжину до 30 м. При цьому підстава досягає до 6 м., А висота до 5 м. Варто відзначити цікавий факт, що в штаті Монтана на річці Джефферсон бобри спорудили греблю неймовірних розмірів. Її довжина сягала цілих 0,7 км.! Тварини починають валити дерева, щоб заготовити корм і для будівельних потреб.
  7. Бобри обгризають високі дерева біля самої основи. Після цього тварина може обгризти гілки. Якщо дерево велике, то гризун ділить ствол на кілька частин. Осика діаметром до 10 см. Може бути повалена бобром всього за кілька хвилин. Якщо дерево має діаметр до півметра, тварина звалить його менше ніж за ніч.
  8. Під час цього бобри спираються на хвіст і стають на задні лапи. При цьому їх зуби починають працювати як пила. Під час такої процедури ікла у бобрів заточуються самі. Вони складаються з дуже міцного і твердого дентину. Гілки невеликого розміру, які були звалені, з'їдаються самими тваринами.
  9. Решта будівельні матеріали відправляються по воді в сторону зведення греблі або житла. В процесі будівництва бобрами топтали стежку, які незабаром заливаються водою. Найчастіше їх називають "бобровими каналами". Вони використовуються для переправлення деревного корму. Після тривалої роботи місцевість знаходить незвичайний вид. В ході цього її називають "бобровим ландшафтом".

раціон

  1. Розглянуті особини відносяться до категорії тварин, які строго харчуються продуктами виключно рослинного походження. Ці напівводні ссавці віддають перевагу тільки рослинною паросткам і деревній корі.
  2. Найчастіше тварини люблять ласувати вербою, осикою, тополею або березою. Бобри дуже люблять трав'янисті рослини. Серед таких найбільшою популярністю користується ірис, калитка, молодий очерет, латаття і рогіз.
  3. Бобри починають активно проживати на території, на якій присутня велика кількість деревини м'яких порід. До того ж в повсякденний раціон харчування представлених ссавців нерідко входить ліщина, в'яз, липа і черемха. В меню бобрів можна зустріти дуб і вільху. Такий матеріал застосовується виключно в будівельних цілях і для облаштування власного житла.
  4. Цікавим залишається той, що бобри дуже люблять жолуді. Причому щодня в їх раціоні харчування такий продукт становить близько 20% від загальної маси самої тварини. Річкові бобри без будь-якої проблеми чудово справляються з будь-якими твердими кормами рослинного походження. Це досягається завдяки потужному прикусу і великим зубам.
  5. Варто відзначити, що бобри практично завжди в їжу споживають всього кілька деревних порід. Якщо вони переключаться на новий тип харчування, то їм буде потрібно тривала адаптація. Мікрофлора в кишечнику повинна повністю перебудуватися до нового виду меню. Як тільки настає теплий період, в раціон харчування бобрів починає входити велика кількість трав'янистої корми.
  6. З настанням осені, бобри приступають до заготівлі продуктів на зимовий період. Цікаво те, що тварини складають деревне корм в воду. Завдяки цьому продукт повністю зберігає свої смакові і харчові якості аж до настання лютого. В середньому запас їжі на одну сім'ю складає до 70 кубометрів.

розмноження

  1. Що стосується статевої зрілості, то особини досягають її тільки на 3 рік життя. Тварини найчастіше перебувають у гонах з кінця лютого до кінця березня. В цей час бобри починають вилазити із зимових притулків і бродити по снігу. Також вони частенько плавають в відталої ополонці. Вони активно позначають територію бобровій струменем.
  2. Крім усього іншого так надходять не тільки самці, але і самки, які досягли статевої зрілості. Цікаво те, що процес спарювання відбувається виключно в воді. Через трохи більше 3 місяців на світ з'являється до 5 дитинчат. Кількість молодняка буде прямо залежати від віку самки. Старі бобріхі приносять більше бобрят, ніж молоді.
  3. Як тільки молодняк з'являється на світ, в перші дні він харчується виключно материнським молоком. Коли малюкам виповнюється більше 3 тижнів, в їх раціоні починає бути присутнім їжа рослинного походження. Мати припиняє годувати бобрят молоком, коли їм виповнюється близько 2 місяців.
  4. До того ж саме в цей час у молодняка починають активно розвиватися різці. Тому бобрята відправляються слідом за батьками, щоб щось погризти. Повністю самостійними вони стають до 2 років. В такому віці вони вже приступають до будівництва власного житла.

У сьогоднішньому матеріалі ми розглянемо другого за величиною ссавця, зараховують до ряду гризунів. Бобри за своїми габаритними особливостям можуть виростати більше 1 м., Вони представляють собою прекрасних будівельників і батьків. З огляду на вилову і постійної полювання популяція значно скоротилася, але в цьому столітті за її відновлення борються.

Відео: бобер європейський (Castor fiber)

Дивіться відео: arthur (Січень 2020).