Гаур - опис, оточення, спосіб життя

Бик гаур по праву вважається найбільшим представником серед рогатої худоби. Парнокопитна тварина родом з Індії, і на сьогоднішній день вважається рідкісним, а також є велетнем серед інших видів биків.

Опис і ключові особливості

За своїми розмірами тварина можна порівняти з бізоном, проте між ними є помітні відмінності: бізон виграє у ваговій категорії, а гаур має значні розміри. Довжина тулуба гаура досягає 3 метрів, а вага може перевищити цифру в 1,5 тонни. Рогу виростають в формі півмісяця. Найчастіше витягнуті нагору і мають довжину 90 см. Яскравою особливістю є наявність між рогами гаура опуклості на лобі.

Висота найбільшого дорослого бика може становити 2 метри. Череп у тварини досить великий, що підтверджують широкий лоб і масивна голова. Самки биків трохи поступаються в розмірах і в вазі своїм партнерам.

Тіло бика покриває жорстка шерсть, яка відмінно захищає шкіру від зовнішніх впливів. Колір шерсті може бути чорним або червоним. Більш темне забарвлення мають старі особини, молодим властиві свіжі кольори.

Гаур вважається одомашненим тваринам. У господарстві його зазвичай називають Міта або гаял. Їх використовують в якості робочої сили або пускають на м'ясо. Домашні особливо мають менші розміри, ніж представники дикої природи, і відрізняються більш спокійним характером.

вороги

Зникнення цього виду пов'язано з надмірною полюванням на них браконьєрів. Серед природних ворогів биків можна відзначити крокодилів і тигрів.

Спосіб життя

Мешкає гаур в Центральній і Південно-Східній Азії. Велика кількість представників виду мешкає в Індії. Також зустрічаються вони на території Таїланду, В'єтнаму, Камбоджі та інших країн.

Якщо говорити про індійський бику, то місцем його проживання вважаються лісу. Воліють гаури зазвичай

  • листяні ліси;
  • вічнозелені.

Часом вибір падає на ліс з водоймою. Дуже рідко можна зустріти бика на відкритій ділянці місцевості, так як представники виду намагаються уникати таких територій заради власної безпеки.

Днем бики пасуться серед зелені. Зазвичай роблять це вони в стадах, число голів в яких не перевищує 10-12 особин. Стадо включає в себе 2 самців і 6 самок, а також до уваги береться молодняк. Причиною зміни режиму годування з денного на нічний може служити розташування неподалік від місця проживання биків людей. Тварини не прагнуть покинути своє укриття, поки повністю не будуть впевнені в тому, що ніякої загрози навколо немає.

Главою стада, що дивно, є самка. Закриття під час руху вона йде попереду, якщо ж стадо відступає, то її місце ззаду. Щоб зупинити або попередити стадо, ватажок видає спеціальні сигнали у вигляді пронизливого фирчанья. Як тільки стадо зупиниться, починається формування бойового порядку.

Гаури вважають за краще не нападати першими. Вони відрізняються миролюбним характером і по можливості уникають назрівають. Роблять це вони у вигляді відступу, ховаючись від небезпеки в лісі. Якщо ж ситуація критична і без бою не піти, то атакують гаури нещадно. Жертва або отримує важкі каліцтва, або відкидається замертво на кілька метрів. В результаті такої оборони до старості у биків помітно стирається один рок.

Ще один цікавий факт: старі бики воліють залишати стадо і жити відлюдником.

харчування гаура

Цей вид биків вважається травоїдним. Раціон харчування гаурів складається з різних трав, листя, бамбука проростків і чагарників. Годуватися тварини вважають за краще або рано вранці, або в сутінки.

П'ють бики досить багато. Часто можна зустріти тих, що купаються биків. Воду вони люблять і в будь-яку вільну мить не проти освіжитися в якомусь водоймі.

У спеку бики воліють сховатися від сонця в тіні великих дерева, а також намагаються харчуватися найбільш просоченою вологою кормом.

Розмноження і тривалість життя

Зазвичай період розмноження доводиться на початок листопада і триває до кінця квітня. В цей час до стадам можуть долучитися самотні самці, щоб в результаті окропити одну з самок. Щоб привернути увагу партнерки, суперники видають різні призовні звуки, що нагадують ревіння оленів. Почути їх можна на відстані 2 кілометрів, так як вони дуже гучні.

Також самці можуть поборотися за увагу самки за допомогою поєдинку. Таким чином вони демонструють свою силу, ніж та викликають захоплення дам. Під час поєдинку бик повертається до супротивника боком і починає голосно фиркати, намагаючись його залякати. Голова самця при цьому нахилена досить низько, а один ріг спрямований в бік другого бика. Насправді до справжньої бійки доходить рідко. Зазвичай поєдинок закінчується на моменті демонстрації власної могутності. Якщо ж все-таки доходить до бою, то суперники намагаються одна одній якомога меншої шкоди.

Вагітна самка виношує плід протягом дев'яти місяців. Протягом усього цього часу вона намагається уникати відкритих просторів, а коли настає момент пологів - йде в зарості чагарників. Найчастіше самки народжують одне теля, трохи рідше - двійню. У стадо вона повертається вже з потомством.

Протягом 7-12 місяців відбувається годування малюка молоком. В цей час самка надмірно дбає про теляті і проявляє агресію, якщо їй здається, що він знаходиться в небезпеці. Вона не залишає малюка ні на хвилину.

Телята стають статевозрілими у віці 2-3 років, і в цьому віці молоді бики вже можуть сформувати своє стадо. В середньому ж вік тварини може доходити до 30 років.

Гаурів можна зустріти також в зоопарках і заповідниках. Суспільство прагне зберегти зникаючий вид, тому робить все, щоб убезпечити залишилися особин, а також збільшити популяцію гаурів.

Дивіться відео: ВЕДАНТА Шримад Бхагаватам Песнь 3: "Статус КВО" аудиокнига (Вересень 2019).