Сибірська чечевиця - опис, місце існування, цікаві факти

Сибірська чечевиця, як і більшість птахів цього виду, мають коротку і гострим дзьобом, довжина якого не перевищує 12 міліметрів. Вони відносяться до сімейства в'юркових, яких зараховують до загону горобцеподібних. Хвіст цих птахів відрізняється довжиною, на зрізі хвоста помітна характерна виїмка, Махова частина їх крила складається з 4-х пір'я, причому четверте відрізняється маленьким розміром. Загальна довжина тіла птиці становить 170 міліметрів, а ширина розмаху крил досягає 278 міліметрів.

опис

У польоті сочевиці, як і більшість представників сімейства в'юркових, використовують не лінійну траєкторію. Крім цього, їх відрізняє помітна довжина хвоста і привертає увагу рожево-яскраво-червона забарвлення оперення самців. Ще сибірська сочевиця відрізняється від інших птахів цього виду наявністю рожевих відтінків у забарвленні самок. Для переміщення по землі використовує свої пальці для коротких стрибків.

Як призовного сигналу сочевиця застосовує тихий переривчастий свист, що нагадує тональністю сигналу Королько. Велику частину часу вона проводить мовчки, але рідкісні моменти свого співу супроводжує театральними діями. Сочевиця, видаючи мелодійний свист, розпускає свої крила і втягує голову, коли спів обривається, вона трясе крилами і хвостом, завмираючи в цій позі.

Основа оперення дорослого самця цього виду птахів складається з пурпурно-рожевих тонів, на оперенні, розташованому в районі його спини і плечей, є темні освіти, в тім'яній зоні видно темну верхівка. На лобі самця, в області передньої частини шиї і на його щоках оперення має сріблясто-рожевий відтінок. Верхня частина крила його покрита бурими пір'ям, вершини яких відзначені білими закінченнями з рожевим нальотом. Оперення хвоста і махові пера крил забарвлені бурим кольором з рожевими окантовками. Черевце і внутрішня частина крил імпозантного кавалера покриває біле оперення.

Основний відтінок оперення самки сибірської сочевиці складається з блідо-бурого кольору з характерними темними вкрапленнями у всій верхній частині тіла. Її середня частина черевця, район подхвостья і внутрішня частина крил має білясту забарвлення. Поперек самки забарвлена ​​рожевим кольором і все її тіло вкрите легким рожевим нальотом, що нагадує вид через рожеве скло.

Райдужна оболонка цих птахів має темно-бурий колір, їх дзьоб забарвлений жовто-бурим кольором з темним кінцем, їх ноги також пофарбовані жовто-бурим кольором. Забарвлення молодих особин в цілому нагадує забарвлення самок, але характеризується більш тьмяним тонами.

Місця проживання

Загрузка...

Велике поширення цей вид птахів отримав в середній і східній частині Сибіру. Також сибірську сочевицю можна зустріти в середній частині Нижньої Тунгуски і в гірській області північного Байкалу. Гніздування цих птахів зустрічаються на Сахаліні, в Саянах і північно-західних регіонах Алтаю, крім цього, зустрічається в Монгун-Тайзі і в деяких областях Тану-Ола.

У зимовий період ці птахи перебувають в більшості регіонів Алтаю, північних околицях Монголії, на території Забайкалля, на узбережжях Амура, в районах Уссурійського краю, деяких регіонах Китаю, розташованих на північ від Шансі. Були випадки, коли цього птаха зустрічали в Японії.

Раціон харчування

Загрузка...

Основний раціон сибірської сочевиці складається з зерна дикорослих і селекційних злакових культур, насіння всіляких рослин, як дерев, так чагарників і трав. Крім цього, в якості корму сочевиця використовує всілякі ягоди і молоді паростки кедра.

Період виведення потомства

Птахи цього виду можуть запросто вести осілий спосіб життя, але, якщо умови клімату місця проживання не підходять для всесезонного перебування, їм доступно як здійснювати короткі міграції, так і здійснювати сезонні перельоти.

Багато фактів про життя цих птахів до сих пір залишаються невідомими. Нікому не доводилося зустрічати місця, в яких ці птахи влаштовують гнізда, також немає свідчень про розміри і будову гнізда сочевиці. Крім цього, на сьогоднішній день немає інформації про характер поведінки цих птахів в шлюбний період, моделі соціального устрою життя, часу формування кладки, вид і розмір яєць.

Відомо, що пташенята сибірської сочевиці з'являються на світ у другій половині червня, а залишають свої гнізда ближче до середини липня. У цей період були помічені молоді особини, досить добре вміють літати, на той час склад виводка був уже розбитий і молоді особини трималися поодинці. Цей факт був зафіксований в районі Ойского озера на початку 2 декади липня, і пізніше отримав підтвердження на Становому хребті в другій половині липня.

Загрузка...

Популярні Категорії

Загрузка...