Європейська козуля - опис, оточення, спосіб життя

Інакше європейських козуль називають дикими козами, дуже часто ці представники сімейства стають жертвами хижаків. У сьогоднішньому матеріалі ми будемо розглядати все, що зачіпає даних особин. Як вони вважають за краще добувати їжу, де мешкають, який шлюбний сезон. Існує багато аспектів, поговоримо про них в порядку черги.

опис

  1. Представники даного різновиду мають порівняно невеликим корпусом, він швидше за укорочений або середній, але не подовжений. Задня секція тулуба піднімається, тому здається, що передні кінцівки коротше. Круп товстий і похилий. По масі тварини досягають близько 23 кг. Їх довжина тулуба становить 100-130 см. Що стосується висоти по загривку, тварини виростають до 80 см. Максимум.
  2. Статевий диморфізм проявляється в тому, що особини чоловічої приналежності трохи крупніше. Однак в деяких випадках це непомітно зовсім. Найбільші представники виду знаходяться в східній і північній частинах свого ареалу розповсюдження. Голова укорочена, за форматом клина, звужується до носа. Область очей широка і висока. Череп в цій зоні розширюється, лицьова частина коротка, але широка. Вуха овальні і подовжені, присутні гострі краї. Очі великого формату, випирають, зіниці посаджені криво.
  3. Шийний відділ подовжений, ущільнений. Кінцівки довгі, не дуже товсті, копитця короткі. Хвіст ховається під вовняним покровом. У літню і осінню пору особини чоловічої статі сильно пітніють. Також у них виробляється їдкий і сильно пахне секрет, яким тварини позначають свої територіальні володіння. Ці тварини не сильно добре бачать, але відрізняються відмінним слухом, який дозволяє вчасно розпізнати небезпеку і втекти. Нюх також добре розвинене.
  4. У самців роги в міру великі, але не виділяються. Відросток над очницями відсутня, головний ріг згинається в задню частину. За форматом роги округлі, у них безліч горбів і перетинів. Можна спитати подібна будова з розеткою. Певні особи мають аномально розвинені роги. Вони починають своє формування в віці 4-5 місяців. Рогу повільно ростуть і розгалужуються до 3 років. Звірі скидають їх в середині осінньої пори або початку зимової.
  5. Особи жіночої статі рогів не мають, однак у окремих екземплярів вони можуть відростати в потворній формі. Що стосується пігментації корпусу, дорослі тварини однотонні. Вони фарбуються сіруватим або буро-сірим з переходом в коричневий пігмент в задній частині корпусу. Але це зимове вбрання. У всі інші часи особини, як правило, коричневі, бежеві, сіро-коричневі. Хвостова частина світло-руда або біляста, так само як і хвостовій диск.
  6. Коли настає літня пора, козулі змінюють своє забарвлення. Вони стають рівномірними і рудуватим, але в зоні живота можуть спостерігатися висветленія. Як правило, вони або білясті, або світло-руде. Пігментація корпусу в літню пору більш рівномірна. Існують деякі різновиди, наприклад, в Німеччині, які пігментовані чорним. Вони можуть бути глянцевими, матовими, сіро-коричнево-чорними.

Спосіб життя

  1. Цим тваринам характерна активність в різні часові проміжки. Певний час відводиться на їжу, інший період займає відпочинок, третій створений для пересувань і прогулянок. Особливо часто ці тварини сплять рано вранці або в сутінки, проте кінцевий стиль поведінки залежить від території поширення та інших аспектів. Сюди входить сезон, час дня, занепокоєння або його відсутність та ін.
  2. З тварин виходять прекрасні бігуни. Саме цим вони користуються, коли збираються втекти від полює тигра або іншого хижака. Косуля може досягати показників 60 кілометрів на годину і навіть більше. Коли вона їсть, то просувається по пасовиську без поспіху і суєти. Вона зупиняється, прислухається до навколишнього оточення і повністю спирається на свої почуття.
  3. У літню і осінню пору особини багато рухаються в сутінках, щоб захистити себе від комах. У зимову пору годування займає довше часу, оскільки потрібно покривати енергетичні запаси і наїдатися про запас. У цю пору на пасіння відводиться не менше половини дня. Весь інший час особини перетравлюють їжу і відпочивають. Коли тварини перебувають в спокійному стані, вони пересуваються кроком або риссю. Якщо назріває небезпека, то в хід йде галоп зі стрибками.

проживання

  1. Обговорювані представники виду населяють модрини, змішані смуги, інші лісостепові ділянки. Вони не живуть в хвойних зонах, якщо немає хоча б парочки модрин, з яких виходить якісна підстилка. Відсутні тварини в повній глушині, пустелях, напівпустелях. Їм важливо, щоб в місці поширення була присутня кормова база. Краще, якщо в якості постійних територій для проживання виступатимуть розріджені лісові смуги з чагарниками і галявинами.
  2. У літню пору можуть пастися у високій траві, підлісках з чагарниками. Їм до душі заплавні яри, вирубки, що заростають ділянки. Парнокопитні пасуть в лісах. Якщо дивитися узагальнено, всі представники сімейства зараховуються до категорії лісостепових. Однак багатьом до вподоби чагарниковий тип, ніж повністю заросла деревами середовища або відкрита місцевість.
  3. Обговорювані особини пристосувалися проживати поруч з людьми, в окультурених ландшафтах і на інших окремих ділянках. Тварини швидко пристосовуватися до змін у навколишньому середовищі і кліматичних умовах, тому в разі необхідності можуть переміститися в інше місце. Дуже часто особин зустрічають поблизу сільськогосподарських угідь. Вони можуть ховатися під хвоєю виключно в період негоди.
  4. При виборі місцевості постійного проживання ссавці роблять упор на наявність корму або відсутність такого. Також важливо, щоб поблизу були природні або штучні укриття, де тварина буде ховатися від хижаків.

Тривалість життя

  1. Варто відзначити, що особини досягають статевої зрілості у віці приблизно 6 років. В такий час тварини починають готуватися до шлюбного сезону. Проблема ще полягає в тому, що коли тварина дорослішає, воно починає гірше засвоювати поживні елементи, які потрапляють в організм з їжею.
  2. В результаті фізіологічний стан особин стає набагато слабкіше, ніж до періоду статевого дозрівання. Крім усього іншого на загальному стані тварини негативно позначаються і зовнішні всілякі чинники.
  3. Таким чином максимальним віком представлених тварин було зафіксовано 15 років. Така косуля проживала в диких умовах в Австралії. Фахівці спеціально позначають особин після вилову, потім відпускають на волю. Таким чином вони можуть стежити за всім її життєвим циклом. У неволі козулі живуть 25 років.

харчування

  1. Примітно те, дикі кози мають великий раціон харчування. В їх основне меню можуть входити різні види рослин. Однак в більшості випадків парнокопитні намагаються ласувати насиченою водою легкозасвоюваній їжею.
  2. Практично 70% основного меню у таких особин представляють дводольні трав'янисті рослини. Також в повсякденний раціон входять різні деревні породи. В іншому козулі Не проти поласувати лишайниками, мохами, плавунами, папоротями і грибами.
  3. Крім усього іншого представлені особини з задоволенням поїдають різні злакові культури. Парнокопитні харчуються кипреем, горцем, водозбором, щавлем, кровохлебкой, дудником і борщівник. Особлива перевага особини віддають саме водним рослинам.
  4. Найчастіше подібний корм зустрічається на озерах і болотах. Там же козулі їдять горіхи, ягоди, жолуді й каштани. Розглянуті тварини досить розумні, вони регулярно поїдають лікарські рослини, які мають протівопаразітное впливом.
  5. Крім цього, особи знають, як заповнити запаси мінеральних речовин в організмі. Вони регулярно відвідують солонці і п'ють тутешню воду. Така рідина багата різними мінералами. В іншому парнокопитні отримують воду переважно зі снігу і рослин.
  6. В добу тваринам потрібно всього 1,5 л. води. З настанням холодної пори року різноманітність раціону істотно скорочується. Козулі харчуються чагарниками, нирками і пагонами дерев. Також вони споживають суху траву і не облетіли листя.
  7. Коли зовсім не вистачає їжі, дикі тварини намагаються викопувати з-під снігу лишайники і мохи. Іноді трапляється кора і хвоя. В такий час козулі можуть викопати ями в снігу в пошуках їжі до 50 см. Якщо особина що-небудь знаходить, вона тут же поїдає цілком.
  8. За рахунок маленького обсягу шлунка і прискореного обміну речовин, тварини потребують частого харчуванні. Особливо посилене харчування необхідно вагітним особинам. Сюди ж можна віднести і тих косуль, які вигодовують молодняк молоком.
  9. Самці перед гоном намагаються набиратися сил і теж багато їдять. Коли їжі вистачає, такі звірі не об'їдають всю доступну їжу, вони її лише частково обкушують. В результаті козулі можуть шкодити різним сільськогосподарським культурам і посівам.

природні вороги

  1. У даних особин в умовах дикої природи досить багато природних ворогів. На косуль активно полюють великі і середні хижі тварини. Головним ворогом парнокопитних є вовки і рисі. На молодняк в основному полюють борсуки, лисиці і куниці.
  2. З настанням зимового періоду за козулями особливо сильно починають полювати вовки. Саме в сніжного розглядаються особинам вкрай важко пересуватися. Тому козулі стають вкрай уразливими.
  3. Варто відзначити, що хижі звірі нападають не тільки на ослаблених козуль, а й цілком здорових. Коли починаються сильні снігопади, гине набагато більше парнокопитних та їх дитинчат. Це відбувається через полювання на них хижаків і нестачі їжі.

розмноження

  1. Найчастіше у представлених тварин шлюбний період випадає на середину серпня. В цей час самці обзаводяться міцними рогами і торсом в цілому. Гон відбувається на рідколісся, узліссях і чагарниках. Під час шлюбного періоду самці мало харчуються і переслідують самок.
  2. За цей час 1 самець може запліднити до 5-6 самок. Козулі відносяться до єдиних парнокопитним латентним тваринам. Тому період вагітності може тривати 260-320 днів. Найчастіше молодняк з'являється на світ на початку вени.

Козулі досить цікаві парнокопитні тварини. Через особливих погодних умов і хижаків, чисельність особин поступово скорочується. Незабаром козулі можуть стати під загрозою зникнення.

Відео: європейська косуля (Capreolus capreolus)

Дивіться відео: "Зов тайги" 17 Лесной кот (Вересень 2019).