Білощокий казарка - опис, місце існування, цікаві факти

Білощокий казарка - красивий птах сімейства качиних, що є досить рідкісним видом, внесеним до Червоної Книги. Її не часто можна зустріти на просторах нашої країни. Проте, на сьогоднішній день гостро постало питання про виключення даного виду з групи "найбільш рідкісних" птахів на землі. Це обумовлюється різким збільшенням популяції белощекого казарок за останні роки.

Найбільш поширений цей вид перелітних водоплавних птахів в південних країнах (Італія, Іспанія). Белощекие казарки мають унікальний зовнішній вигляд, що власне і привертає до них не тільки мисливців, але й фахівців, що займаються вивченням птахів.

Цікаві факти про птаха

Згадки про белощекого казарки прийшли до нас з далеких глибин історії і сповнені особливостей і досить цікавих фактів. Найцікавіші з них стосуються саме відносин між птахом і людиною. Наприклад, в XVI столітті багато хто вважав, що дана унікальна птах родини качиних не розмножується звичним для її родичів природним чином. Процес розмноження белощекого казарки дуже довгий час був таємницею для багатьох. Малоосвічена населення більше вірило поширеному міфу про появу цього птаха з деревини, що потрапила в море або океан. Тобто, довгий час вважалося, що казарка з'являється завдяки трансформації природної сировини на живу істоту. Морська вода дивним чином перетворювала потрапило в неї дерево в дивовижних невеликих птахів з характерною білою маскою на голові.

Також про белощекого казарки згадується і в історичних хроніках кельтів. Казарку вважали даром океанів і морів, який довго визрівав у раковинах, які перебувають в глибоких водах Атлантики. Завдяки тому, що таємниця походження птахи не була точно з'ясовано, вживати м'ясо белощекого казарки можна було навіть під час досить Суворо дотримуватися церковного посту. Проте, з часом це було заборонено владиками церковної єпархії.

особливості виду

Ще не так давно основним місцем гніздування такого виду як белощекие казарки була гориста місцевість, через що, власне, і виникали тривалі суперечки, що стосуються природи його походження. Проте, в останні роки, представники даного виду кардинально змінили стратегію свого розмноження, що і послужило досить потужним поштовхом до значного збільшення популяції белощекого казарок та особливостям міграції виду.

Такі зміни мають на увазі те, що ця качечка замість гористій і скелястій місцевості для свого гніздування початку вибирати степові рівнини, морське узбережжя, а також міські нетрі. Це допомогло птахові не тільки в адаптації до нових умов сучасного світу, але також і значним чином змінило її "раціон". Найчастіше белощекого казарку можна зустріти в досить великих європейських містах, при цьому вона також, як і голуби на міських площах, випрошує у перехожих частування, проявляючи свої інтерес і доброзичливість до людей.

На сьогоднішній день такий вид качиних, як білощокий казарка, начитує п'ять основних популяцій:

  1. Північна Європа, Арктика (понад сто тисяч особин). Місце зимарки - Великобританія.
  2. Гренландія (близько 40 тисяч особин). Місце зимарки - Шотландія.
  3. Острови Шпіцберген (до 25 тисяч особин). Місце зимарки - Північ Англії, Норвегія.
  4. Північ Росії (близько 100 тисяч особин). Місце зимарки - Голландія, Західна Німеччина.
  5. Нова Земля (трохи більше 10 тисяч). Місце зимарки - Нідерланди, Канада.

Зовнішній вигляд птиці

Зовнішній вигляд білої казарки найбільш оригінальний серед більшості видів сімейства качиних. Птах має повністю чорне тіло і белощекого голову. На крилах є невеликі відмітини бурого кольору. Груди птиці прикрашена білосніжним фартухом. Хоча ця пташка і відноситься до сімейства качиних, тим не менш, має досить скромні розміри: довжина тіла рідко перевищує 75 см., Вага птиці - до 3-х кг.

Оригінальний наряд белощекого казарки чимось нагадує чернече вбрання. Крім цього, поєднання таких кольорів, як білий і чорний, для представників сімейства качиних нетиповий. У природі існує тільки один вид птахів, який зовні схожий з белощекого качкою - це канадська казарка. Проте, особливість цього птаха криється в протилежному розташуванні кольорів - особини цього виду мають повністю біле тіло і чорну маску на голові.

особливості харчування

Белощекие казарки - це травоїдні птахи, і найчастіше їх раціон складають листя дерев, стебла рослин і свіжа трава. Особливу ласощі для цієї качечки - осока, мохи, арктична верба, повзучий конюшина. Видобуває для себе їжу казарка не тільки на суші, але і в водоймах: водорості, дрібні комахи, ракоподібні, молюски.

У холодну пору року даний вид птахів менш вибагливий до їжі, тому вони нерідко займаються набігами на фермерські господарства, при цьому їх головною метою є овочеві та зернові культури.

Особливість даної птиці також в тому, що її можна утримувати в неволі. Годують в цьому випадку казарку зерном, травою, овочами і свіжою зеленню. Вирішивши завести таку птицю в своєму домашньому господарстві, слід враховувати, що представники цього виду зовсім не пристосовані до домашнього утримання. Тому для того, щоб виростити здорове потомство белощекого казарок в домашніх умовах, слід подбати про організацію щоденного і досить тривалого вигулу птахів.

розмноження виду

До свого місця гніздування белощекие казарки, як правило, повертаються пізньою весною, при цьому, качки відразу ж об'єднуються в невеликі колонії, чисельність яких може досягати 70-80 пар. Белощекие казарки не люблять тісноти, по цій причини відстань між гніздами птахів в місці гніздування досить велика - від 10 до 50 м. Відповідно, таке розтягнуте розташування робить територію, обрану цими птахами для свого поселення, досить великий.

На особливу увагу заслуговує поведінка самця качки в період шлюбних ігор. Голос стає більш дзвінким і гучним, сама ж птах звивається в немислимих рухах, які повинні привернути до себе увагу самі. Як правило, такий шлюбний танець виконується самцем белощекого казарки всього раз життя, так як він до кінця своїх днів залишається вірним обраної супутниці.

Для облаштування майбутнього гнізда, казарки найчастіше вибирають невелике природне поглиблення в земної поверхні. Дно такої ямки вистилається сухими гілочками, рослинністю, мохом і пухом. У період кладки яєць гніздо з самкою охороняється самцем від інших птахів, який в разі виникнення небезпеки повідомляє свою подругу гучним криком. Середня чисельність відкладаються казарки яєць досягає 6-8 штук, при цьому кожне з них птах насиджує окремо. Після появи пташенят їх батьки часто переносять своє потомство в місця, багаті густою рослинністю. Перші спроби молодої особини белощекого казарки встати на крило, як правило, здійснюються ближче до двох місяців.

Утримання в неволі

Белощекие казарки є птахами сімейства качиних, яких можна утримувати і в домашніх умовах. Як правило, період розмноження в умовах неволі - з березня по кінець червня. Проте, найчастіше кількість запліднених яєць на порядок менше, ніж в природних умовах. Це пояснюється психологічним станом птахів, які таким чином реагують хоча і на досить комфортне, але все ж ув'язнення.

Для того, щоб птах змогла адаптуватися до умов життя на подвір'ї, її власникам слід відтворити найбільш наближені умови для життя белощекого казарки, які пов'язані з її гніздування і можливостями для повноцінної годівлі. Особливо важливо повноцінне і правильне харчування для молодих особин, що має на увазі постійне наявність свіжої зелені.

Важливо враховувати те, що утримання в неволі накладає свій відбиток і на імунну систему птахів, як правило, до статевої зрілості не доживають більше третини пташенят нового виводка. Купірування крил птахів повинно здійснюватися фахівцями, так як чимало качок гине через кровотеч після некоректного підрізання крил.

Відео: білощокий казарка (Branta leucopsis)