Горихвістка чорна - опис, місце існування

Під Горихвістка мається на увазі малогабаритна птах, яка відрізняється яскравим хвостом. Багато напевно чули чудову казку про пташку, яка принесла вогонь замерзають людям, тим самим рятуючи їх. Сьогодні ми розглянемо особина представленої різновиди у всій красі. Чим харчується, де поширена, як полює. Також вивчимо зовнішні дані.

опис

  1. За своїми габаритними особливостям ця пташка трохи менше, ніж горобець будинкового типу. Також вона витонченіше і набагато красивіше. За корпусу виростає до 14 см. При масі тіла в 20 гр. максимум.
  2. Дзьоб чорний з бурим відтінком, в основній частині широкий, поступово звужується до кінчика. Дзьобик покривається маленької щетиною з пір'їнок. Лапи пігментовані чорним, закороткі.
  3. Відмінною характеристикою цих птахів вважається вогненний хвіст, який на вигляд ніби спалахує. Він простягається на надхвостье, а також супроводжується темної полосочкой, розташованої посередині. Птах постійно ворушить хвостом, від чого її образ стає більш захоплюючим.
  4. Ці птахи досить активні і шумні. Вони не можуть всидіти на одному місці, постійно переміщаючись по вертикалі. Зависають у повітрі, тим самим стають схожими з колібрі.

проживання

  1. Птахи невибагливі в плані вибору місця для життя. Вони знаходяться там, де немає засніжених зон у великій мірі. Можуть прекрасно існувати в посушливих кліматичних зонах, а також у вологих регіонах. Велика кількість особин є в містах.
  2. У своєму середовищі проживання птиці вважають за краще знаходитися серед густих заростей, але також зустрічаються на відкритих місцях. Як зони гніздування віддають перевагу кам'янистим ділянкам.
  3. Птахи не шукають ідеальний ландшафт, спокійно проживаючи там, де доведеться. За вторинним біотопів віддають перевагу місцям, де живе людина. Це може бути виноградник, промислові або житлові будинки, а також насипу.
  4. Якщо брати до уваги середньостатистичні дані стосовно проживання цих особин, то в 90% випадків вони завжди розташовуються поряд з людьми. Такі довірливі створення.

харчування

  1. В основу харчування входить їжа тваринного походження. Але птахи не проти поласувати рослинним кормом. Поглинають комах у великих кількостях, налягають на сезонні плоди і насіння. Харчуються безхребетними, жучками, черв'ячками, багатьма представниками павуків. Можуть навіть є равликів.
  2. Пташки полюють на невелику живність, розмір якої не перевищує 8 мм. Однак можна спостерігати картину, коли горихвістки хапають дощових черв'яків і гусениць, тіло яких може досягати 7 см. Перед тим як їсти таку їжу, пернаті розривають її на частини.
  3. Розглянуті особини нерідко полюють на землі, в цьому випадку вони намагаються вичікувати видобуток. Птахи сидять у непримітній засідці. Вона може знаходитися на височини. Найчастіше в цій ролі виступають скелі, каміння, дерева та гілки чагарників.
  4. Як тільки горихвостка зауважує видобуток, вона стрімко пікірує за нею. Птах вистачає жертву і відразу ж злітає. Крім цього такі пернаті полюють ще й в повітрі. Птахи хапають літаючих комах. Вони вважають за краще метеликів і мух.
  5. Нерідко пташки балують себе ягодами, які ростуть на чагарниках. Якщо дивитися в цілому, то раціон харчування у горихвосток досить різноманітний. Вони без будь-яких проблем переключаються з одного виду їжі на інший.

розмноження

  1. Такі особини намагаються будувати напіввідкриті гнізда в горах, тріщинах, на скелях і каменях. Що стосується населених пунктів, то птиці зовсім не вибагливі. Вони ніяк не реагують на сторонні запахи, шум і занепокоєння з боку людей.
  2. Житло виглядає у вигляді потужної чашеобразной споруди. При цьому у нього задоволеного глибоке дно. В якості будівельного матеріалу пернаті використовують торішню траву і довгі стебла. Дно гнізда вистилається лишайником, мохом, корінцями і пір'ям.
  3. Варто відзначити, що будівництвом житла займаються обидві особини. За сезон зазвичай буває 2 кладки, в окремих випадках 3. За раз самка приносить близько 6 яєць. Висідка займає трохи більше півмісяця. Самка в цьому випадку всю відповідальність бере на себе. Самець приносить їжу.
  4. Після появи молодняка на світло, обоє батьків продовжують про них піклуватися. Вони охороняють пташенят і вигодовують їх, поки не зміцніють. Через 12 днів молодняк покривається пір'ям. Ще через два тижні вони стають на крило.

Горихвістки - унікальні представники пернатих. Вони володіють красивим зовнішнім виглядом і незвичайними характерними особливостями. Такі пташки своєрідні. Вони вміють дбати про власне потомство і будувати гнізда. Раціон харчування їх різноманітний, тому у них не виникає проблем з їжею.

Відео: горихвістка чорна (Phoenicurus ochruros)

Дивіться відео: Голоса птиц - Полевой жаворонок Alauda arvensis (Найясніший 2019).