Білуха (дельфін) - опис, оточення, спосіб життя

Що таке белуха - кит або дельфін? Про це тварина ходить безліч легенд. Одні джерела зараховують до дельфінів, киваючи на зовнішні ознаки. Інші затято іменують китом, стверджуючи - він же величезних розмірів! Так що у білухи дві назви - "співаючий кит" і "полярний дельфін".

Опис і зовнішність

Білуха - відноситься до ссавців з сімейства нарвалові, підвид китів зубатих, але часто через тих місць, де мешкає, вважають дельфіном. На території Росії мешкає три види - далекосхідний, Карська і біломорська білухи.

Тварина великих розмірів - довжина до 6 метрів, а вага приблизно 2 тонни. Самки трохи дрібніші.

Забарвлення змінюється з роками - у новонароджених тварин колір тіла синювато-чорний, по закінченню року стає значно блідіше, набуває сіренький або блакитно-сірий відтінок, після трьох-п'яти років тварина досягає статевої зрілості, блакить стає бляклої і зникає, білухи стають повністю білими (тому і називають їх так). Цей колір зберігається назавжди.

Голова маленька, але зате на ній виступає великий лоб. Багато кити не вміють обертати головою, тому що хребці складають одне ціле - злиті між собою. А у білухи вони розділені хрящами, тому кит вміє повертати голову куди потрібно. Лицьові м'язи дуже рухливі і часто створюється враження, що морда висловлює якісь почуття - радість, захоплення, презирство чи обурення.

Грудні плавники не надто великі, овальні. Спинного плавника белуха позбавлена. Тому що серед льодів ця деталь може бути зайвою і буде заважати.

Шкіра дуже товста (до 2 сантиметрів) і міцна, під нею знаходиться жировий шар, товщина сягає часом до 15 сантиметрів, службовець тварині теплоізоляцією.

Місце проживання, характер

Мешкає белуха в морях Північного Льодовитого океану і водоймах Крайньої Півночі, мешкає біля берегів Північної Америки, біля узбережжя Гренландії. Вид поширений в Беринговому, Охотському, Білому морях, зрідка популяція риб заходить в Балтійське. У випадках розливів іноді досягає річок Лена, Єнісей і Об, запливає в них на кілька кілометрів, але завжди повертається в морську гладь - адже там набагато більше риби і прожитку. Є відомості, що на річці Святого Лаврентія живе окрема популяція цієї тварини.

Спосіб життя

Білухи - стайня тварини. Зграя складається з груп. Групи різні - в одній можуть жити самка і її потомство, в іншій - кілька дорослих самців. Все життя білух - сезонні міграції, залежні від пори року.

У зимовий період, коли прибережну частину сковує лід, білухи йдуть углиб моря, де льоду поменше і є незамерзаючі ділянки, де можна вдосталь поплавати і добути свіжу рибу. Якщо морози дуже сильні, переміщаються в південні райони. Навесні ж повертаються ближче до узбережжя.

Білухи, як і інші дельфіни, дуже прив'язані до місця, де народилися, і щорічно повертаються туди.

харчування

Раціон білухи дуже багатий, але основною стравою є риба, тримається зграями - тріска, оселедець, камбала, тунець, мойва. Особливо обожнює лосось - готова за цією рибкою плисти куди завгодно. Саме в гонитві за лососем білуга часто запливає в річки.

Спосіб видобутку і лову риби є істинно китовим: вода разом із здобиччю всмоктується всередину, їжа проковтується, а вода викидається назад в океан.

Білухи - прекрасні мисливці, і їжу добувають, зібравшись в групу з 4-5 особин. Такими об'єднаними зусиллями тварини заганяють видобуток на дрібні ділянки, де і ловлять її. Крім риби, кормом служать багато видів черв'яків, ракоподібні, молюски.

Розмноження і діти

Статевозрілими самці стають в 7 років, самки значно раніше - в 4 роки. Шлюбний період триває в залежності від місця проживання - з середини квітня до червня. Зазвичай для любовних утіх вибираються спокійні місця на узбережжі. Під час шлюбних ігор самці в буквальному сенсі борються за увагу самки, влаштовуючи в воді справжнісінькі бої. Самка в якості партнера вибирає переможця, а потім відбувається спарювання.

Вагітні самки утворюють групи, в яких і тримаються весь період вагітності до тих пір, поки не народять. Народжують в прибережній зоні в теплих водах. На світ з'являється зазвичай одне дитинча, хоча іноді (але вкрай рідко) бувають і двійнята. По закінченню 13-14 місяців народжується маленький дельфінёнок. Пологи відбуваються хвостом вперед. Його довжина до півтора метрів, відразу ж, народившись на світ, малюк спливає на поверхню і робить перший вдих. Мати вигодовує свого великого дитинча (до 80 кілограмів при народженні) молоком, і робить це досить довго - від одного до двох років.

вороги

У білухи в природі всього два основних природних ворога. Найбільш небезпечний на воді - косатка. Звір витривалий і швидкий, плаває набагато швидше білухи, тому сховатися від неї, будучи далеко від берега, шансів практично немає. Як правило, в подібних перегонах, коли косатка наздоганяє белуху, кит зазнає поразки і стає жертвою.

Другий ворог - полярний білий ведмідь. У період зимівлі хижак підстерігає білух в прибережних водах біля ополонок і, коли кит виринає за черговою порцією цілющого повітря, кошлатий хижак вбиває тварину ударом лапи, забезпечуючи себе надовго жирної ситної їжею.

Ще одним ворогом можна назвати людину. Токсичні відходи, що скидаються підприємствами в океанські і морські води, погано впливають на тварин. Через це зграй доводиться мігрувати дуже далеко, де тварини просто замерзають.

звички


Білухи мають непогане зір - і під водою, і над нею бачать добре, але орієнтуватися в товщі води за краще за допомогою видаваних в ультразвуковому діапазоні сигналів - по повернений луні розуміють, що попереду перешкода чи косяк риби. Але крім цього, білухи здатні видавати до півсотні дуже гучних звуків: тут може бути щебетання птахів, писки в самих різних тональностях, клекіт, скрегіт, свист, інші звуки нагадують гарчання. Звуки, як більшості тварин, служать для спілкування між членами групи. Міміку вони привчилися використовувати для тієї ж мети.

линька

У весняний період білухи починають линяти - з них злазить стара шкіра, замінюючись нової. Білухи в процесі линьки беруть участь дуже активно - виповзають на сушу і труться об прибережні камінці і гальку, допомагаючи шкірці злізти. Та сповзає великими шматками.

Людина і белуха

Через вкоріненою звички білух мігрувати по одним і тим же маршрутам, кити раніше ставали легкою здобиччю мисливців за китовим м'ясом. Тварин заганяли на мілині, про які вони розбивалися. Подібним жорстоким чином було знищено кілька сотень цих особин. Або використовували інші способи - наприклад, перегороджували рух неводами і мережами. Полювали тому, що кити славилися м'яким м'ясом, міцної міцної шкурою, високоякісним китовим жиром і так званим китовим вусом.

У сучасному світі полювання заборонене, тварина занесена до Червоної книги.

Відмінності білухи від інших китів

  1. Білух можна приручати і дресирувати. Чим людина і користується, створюючи дельфінарії, де дельфіни живуть в максимально наближених до природному середовищі умовах. Вони за допомогою дресирувальників вивчають різні трюки і влаштовують вистави. Ще їх навчають зйомці під водою, що допомагає в дослідженні Арктики.
  2. Білухи не тільки хороші мисливці, а й відмінні нирці. Тільки під водою багато часу ці кити проводити не можуть - не більше 10-15 хвилин. Їм потрібно кожні кілька хвилин виринати на поверхню, щоб запастися черговою порцією повітря.
  3. Для підтримки нормальної життєдіяльності дорослі білухи повинні з'їдати за добу не менше 15 кілограмів їжі.
  4. Іноді білухи потрапляють в льодовий полон, але при товщині льоду не більше 7 сантиметрів тварини з легкістю пробивають його міцної спиною.
  5. Білухи мігрують колективно і збираються в колонії, іноді величезні - до тисячі особин.
  6. Білухи вміють плавати не тільки на животику, як більшість риб, але і на спині. Ще у них виходить добре плисти хвостом вперед.
  7. Швидкість, з якою зазвичай плаває белуха, - 4-10 кілометрів на годину. Але наляканий кіт розвиває значно більшу швидкість - до 22 кілометрів на годину.
  8. У природі живуть 30-35 років, але в дельфінаріях цей термін довше на 5 10-років.

Часто цих китів через їх вміння співати і видавати різні звуки називають "морськими канарейками". З цієї ж причини пішов вислів "ревіти білугою".

Відео: белуха (Delphinapterus leucas)