Звичайна сочевиця - опис, місце існування

На землі живе величезна кількість птахів різних видів. Вони відрізняються всім: розмірами, поведінкою, манерами, способом життя. Багато живуть в місцях, здавалося б, абсолютно непристосованих для існування - взяти тих же пінгвінів. Але мова піде не про них, а про маленьку юркой сочевиці.

опис

При слові сочевиця уява малює відразу ж злакова рослина з плоским зернятками, як у бобів. Мало хто знає, що цим словом називають перелітних птахів, дуже схожу на горобця. Її ще так і звуть - червоний горобець.

Всього існує 4 підвиди цього птаха, кожен з них маєте незначні відмінності в зовнішності і забарвленням, але в загальних рисах вони подібні. За розмірами сочевиця повністю повторює параметри міського цвірінькають жителя - довжина - до 20 см, вага - 80 грамів, розмах крил - 9 сантиметрів. Тільки дві відмінності - товстий, трошки роздутий жовтий дзьобик і яскраво-рожева кричуща забарвлення самців, по якій можна відразу визначити вид пернатого. Оперення практично повністю червоно-рожевого кольору, особливо в районі грудей і зоба. Лише низ тулуба забарвлений в рожево-білий колір та подхвостье з пахвовими западинами невинно білі. На нижній частині спини і внизу шиї темно-червоне пір'я прикрашені світлою облямівкою.

Самки такої кричущо яскравим забарвленням похвалитися не можуть: їх оперення червонувато-сіре з бурим відтінком, черевце трохи світлішими спини, низ тіла відливає охрою, крильця прикрашені поздовжніми світлими смугами.

де живе

Родом ця червона птах з Сибіру, ​​але з часом розселилася по всьому світу, і тепер має досить широкий ареал проживання. Живе на території Китаю та Кореї, в горах Афганістану, Кавказу, Ірану, Середньої і Центральної Азії. На території колишнього Радянського Союзу поширена майже в усіх районах, за винятком Молдови і Закарпаття. Є представники сочевиці в Сибіру, ​​північних районах (Мурманськ, Магадан, Саха-Якутія), на сході Росії поширена аж до Камчатки, Чукотки і Сахаліну.

Сочевиця воліє, щоб навколо було волого і селиться там, де надлишок вологи. В більшості своїй вибирає заливні луки, де рясно росте чагарник, але може жити і на лісових галявинах. Постійно помічається на садових ділянках і кладовищах. У гірській місцевості поселяється на лісових галявинах, в гирлах і заплавах річок, на луках.

Гніздування і розмноження

Сочевиці, в основному, віддають перевагу одиночний спосіб життя, парами живуть тільки під час гніздування. Відбувається щось на зразок токування: самці забираються якомога вище на дерево, демонструють своє вбрання, настовбурчуючи чубчик і розпушити пір'я, голосно і довго співають, намагаючись перевершити суперника і показати самочці свою винятковість. Часом виникають сутички між суперниками, що закінчуються без шкоди для супротивника. Зрештою, самка, яка спостерігає за поданням з нижнього ярусу або землі, робить свій вибір.

Після спарювання самка підшукує місце для гнізда, і обидва партнери зводять будиночок на черговий сезон. Як правило, місцем виявляється дерево або який-небудь розлогий кущик. Причому самка може спеціально вибрати рослина, де інші птахи точно гнездоваться не будуть - наприклад, в заростях кропиви. Будиночок робиться дуже низько від землі, часто - болотистій і топкою. Як будматеріал служать сухі торішні гілочки, травинки, стебла злаків і інших зростаючих поруч рослин. Лоток робиться дуже недбало (травинки і гілочки стирчать в різні боки), схожий на чашку розміром 16-20 сантиметрів. Пол викладається своїм і чужим пухом, пір'ям, шматочками вовни, травинками і корінцями.

Єдина кладка за літо відбувається в червні (хоча в південних, більш теплих краях це може статися в травні). Самка відкладає від 3 до 6 яєць з голубоватенькой шкаралупою, вкрита чорненька точками довжиною 18-21 міліметрів. Насиджування займається самка, самець тим часом приносить їжу, оберігає гніздо і подругу від непрошених візитерів і виспівує пісні.

Через 12-15 днів вилуплюються пташенята, і спів припиняється - всі сили віддаються на те, щоб прогодувати дітей. Причому прогодувати займається спочатку тільки батько - мати відновлює сили. Потім і вона починає піклуватися про потомство. Як харчування батьки приносять комах, насіння звездчатки і вівса. Поруч з батьками діти перебувають 15 днів, потім встають на крило і починають жити самостійно.

харчування


Основним раціоном є рослинна їжа - клюють деревні насіння, ранньою весною щипають нирки зростаючих в окрузі дерев, вербові сережки, їдять насіння трав (зонтичних рослин, бобових, очерету і очеретяних), скльовує недозрілий овес. Люблять ягоди (черемху, ялівець, жимолость, калину і глід). Іноді ловлять гусениць і дрібних жучків. Їду добувають в повітрі, на землю не опускаються.

зимівля

Під кінець липня - початку серпня птиці переміщаються в більш теплі краї - Індію, південь і південний схід Азії. Живучи в південних, більш теплих регіонах, затримуються до середини вересня. Відлітають вони непомітно. У рідні краї прилітають, в порівнянні з іншими птахами, досить-таки пізно - в травні.

линька

У другій половині серпня птахи починають линяти. Зазвичай це відбувається вже на місцях зимівлі. Молодняк скидає сіре непоказне оперення і обзаводиться червоним пір'ям. А дорослі оновлюють червоний наряд на більш насичений і глибокий.

цікаве

Гніздо сочевиці відшукати досить просто - самець постійно розважає подругу, співаючи "тітівітітінь". За звуки, що нагадують слово "сочевиця", птахів і прозвали таким ім'ям. Причому тільки в період токування і гніздування можна виявити і почути цих червоних пернатих. В інший час вони ведуть мовчазний і тихий спосіб життя.

Сочевиці обожнюють черемху і іргу - за ними вони частенько літають в парки, оббираючи дерева до останньої ягідки.

Відео: звичайна сочевиця (Carpodacus erythrinus)

Дивіться відео: Чечётка - это танец или птица (Найясніший 2019).