Звичайна рись - опис, оточення, спосіб життя

Рись звичайна (євразійська) належить до сімейства котячих (лат. Lynx lynx) і є найближчим родичем домашньої кішки.

Зовнішній вигляд

Рись звичайна має невеликі розміри в порівнянні з іншими представниками сімейства, але є найбільшими серед інших видів рисей. Вага великого самця може досягати 36 кг, особини середніх розміром мають масу 20-25 кг. Довжина (без урахування хвоста) коливається в межах від 70 до 130 см. Висота більшості тварин - не більш 70 см. Самці сильніше і більші за самок.

Тулуб тварин коротке, щільне. Голова має округлі обриси, морда укорочена з широко розставленими великими очима. Хвіст короткий з чорним кінчиком здається злегка рубаним, його довжина рідко перевищує 35 сантиметрів. Такі розміри і форма хвоста допомагають тварині спритно вилазити на дерева, використовуючи його як балансир.

Шерсть у рисі дуже м'яка і густа, особливо після осінньої линьки. Шерсть, відростають навесні, більш коротка і менш щільна, малюнок ворсу набагато чіткіше, контрастніше.

Забарвлення тварин може бути рудий, жовтий або сірий. Залежно від місця існування малюнки на шерсті тварин можуть бути смугасті і плямисті (плями і розетки різних розмірів). Зустрічаються представники із суцільним забарвленням. На шиї, животі, вухах і лапах рісунчатий забарвлення виражений менш контрастно. На щоках, як і на животі, ворс довший і тонкий, схожий на бакенбарди. На кінчиках вух рисі мають спеціальні пензлики, які дозволяють вловлювати звукові хвилі, недоступні іншим ссавцям. Таким чином, ці пензлики все одно, що пеленгатор. Якщо їх зрізати, то слух відразу ж помітно притупляється.

Анатомічна будова лап має деяку відмінність від будови інших представників сімейства. Передні кінцівки помітно довше задніх і на них у рисі 5 пальців, а на задніх - 4. Але слід передніх, як і задніх лап, все одно буде мати відбиток тільки чотирьох пальців, так як п'ятий палець розташовується над іншими і не стосується снігу або землі при ходьбі.

Розмір відбитка лапи у звичайної рисі досить великий і становить в діаметрі приблизно 10 см. Взимку через густий хутра, що росте біля тварин навіть між пальцями, діаметр сліду може досягати 20 см.

До зими подушечки лап обростають густим жорстким хутром, завдяки чому рисі швидко і легко долають снігові замети і пересуваються, які не ранячи підошву, по крижаній кірці.

Поведінка, спосіб життя

Траєкторія руху рисі має звивистий характер. Якщо снігові замети не глибокі, звір ставить лапи так, що відбитки від задніх знаходяться перед передніми. Якщо глибина снігу значна, то рухається, ставлячи задні кінцівки в сліди від передніх. У разі необхідності маскування рись, властиво, прокладає маршрут через пні та дерева.

Полюють кішки в поодинці. Самки з виводком добувають їжу спільно. Ці хижаки воліють осілий спосіб життя і залишають свої території тільки в разі виснаження кормових ресурсів. Площа володінь одного хижака часом становить 70 квадратних кілометрів. Тварини періодично роблять їх обхід, який часто займає до двох тижнів. За добу рись може пройти 8 км в пошуках здобичі.

Підвиди рисі звичайної

Залежно від місцевості проживання виділені кілька підвидів хижаків:

  1. Східносибірська (Якутська) рись. На початку двадцятого століття цей підвид самостійно розселився на південних територіях Камчатського півострова. Якутські рисі найбільші з звичайних. Їх хутро пухнастий і м'який з чіткою вираженою плямистістю. При великій кількості кормової бази тварини ведуть осілий спосіб життя в Якутії. У разі зменшення кількості дичини, звірі мігрують у багатші їжею місцевості. 80% раціону рисей становлять зайці-біляки, решта припадає на пернатих і великих рогатих тварин.
  2. Центральноазіатська (бліда) рись. Представники цього підвиду живуть в гірських місцевостях Казахстану і центральній частині Азії. Забарвлення цих тварин переважно однотонна, світла. Плями слабо виражені на кінцівках і спині.
  3. Кавказька рись. Хижаки середнього розміру, в порівнянні з іншими представниками виду. Мають характерний каштановий або рудувато-каштановий забарвлення ворсу з яскравою плямистістю.

Ареали проживання звичайної рисі

До кінця XIX століття ці тварини населяли ліси Центральної і Західної Європи. Через популярність хутра рисі і знищення лісів до початку XX століття були винищені в Німеччині, Швейцарії та Франції. Починаючи з 70-х років минулого століття, завдяки діяльності захисників дикої природи, цей вид кішок був повторно заселений на території деяких країн.

На сьогоднішній день рись звичайна занесена в Червону Книгу. Популяції хижаків, що налічують від 1000 до 2500 особин, заселяють лісові масиви Швеції, Польщі, Норвегії та Фінляндії.

У державах Балканського півострова (Македонії, Греції, Албанії) чисельність євроазіатської рисі скоротилася за останні 20 років. Що прямо пов'язане з діяльністю людини. Їх кількість в цих країнах становить менше 100 особин.

Більшість ареалів проживання звичайної рисі знаходиться на території Росії, переважно в районах Сибіру. Зустрічаються звірі на західних кордонах країни до Камчатки, Сахаліну, а також на Кавказі.

Рисі воліють змішані і хвойні ліси на скелястих гірських ландшафтах. Селяться вони в лісотундрі і в тих місцевостях, де ростуть низькорослі чагарники. Для виховання потомства йдуть глибоко в ліс, де рослинність гущі і щільніше.

Ворогами рисі, крім людини, є вовки. Рись здатна справиться з одним вовком, але зграю не здолає. Тому на території, де живуть вовки, рисі вважають за краще не затримуватися. Якщо чисельність вовків скорочується внаслідок винищення їх людиною, то чисельність їх в тій же місцевості збільшується. У деяких районах Росії особини піддавалися відстрілу, так як вважалося, що хижак знищує багато дичини, що представляє цінність (наприклад, козулі, тетерева, зайці). Але з огляду на те, що темпи розмноження, а, отже, і приріст чисельності поїдаються рисями тварин набагато вище, ніж у хижаків, то шкода від полювання під великим сумнівом.

Раціон рисі звичайної

Рисі, як і всі котячі, харчуються тваринною їжею. Повсякденне видобуток цих хижаків - лемінги, полівки, зайці і деякі птахи. Іноді жертвою стають молоді особини лосів і кабанів. Також рисі полюють і на більших тварин: оленів, косуль, кабарг, серен. Якщо мисливські угіддя рисі знаходяться поблизу поселень людини, то часто її здобиччю стають свійська худоба і птиця.

Рисі починають полювання на кінець ночі або рано вранці, коли місцевість ще не достатньо освітлена сонцем. Хижак ретельно і терпляче вистежує жертву, а потім нападає, роблячи 2-3 різких стрибка довжиною до 3 метрів. Якщо видобуток вислизає, то він слідує за нею ще приблизно 80 метрів, в разі невдачі - відступає. Рись НЕ зістрибує на жертву з гілки або стовбура дерева, а виглядає її з висоти. Середня щоденна порція м'яса становить приблизно 3 кг, в цьому випадку рись не відчуватиме голоду. Звір після тривалого голодування може з'їсти і шість кілограм м'яса.

Рись ніколи не полює про запас, тобто ситої. Залишки туші тварина закопує в сніг або присипає землею, але настільки неакуратно, що інші хижі звірі без праці знаходять "тайник". За рисячим слідах часто пов'язуються лисиці і росомахи. Останні іноді можуть відбивати спійману видобуток і відганяти рись. З лисицями інша справа: лисиці становлять рисям конкуренцію в харчовому ланцюгу, крім того, вони набагато слабкіше. Помічена на території мисливських володінь рисі лисиця скоріше за все буде убита "господинею". При цьому хижаки ці ніколи не їдять лисиць.

На своїх мисливських маршрутах рись залишає сліди у вигляді подряпаній кори дерев, як своєрідний сигнал про те, що територія зайнята.

Розмноження та виховання виводка

Час весіль у рисей починається в лютому і триває до кінця березня. За самкою ходять 2-3 самця, іноді і більше, які постійно б'ються за її розташування. Битви супроводжують грізні гарчання і низьке за тональністю нявкання, що розносять на багато кілометрів навколо. Утворивши пару, тварини обнюхують носи один одного, потім починають злегка будується лобами, вставши навпроти.

Вагітна самка виношує плід 60-70 діб. Перед появою на світ потомства, мати шукає затишне лігво, в якості якого обирає пологі підстави дерев, дупла або розколи в скелях. У квітні-травні на світ з'являються 2-3 кошеня, рідко їх кількість буває більше чотирьох. Як у всіх представників сімейства котячих, новонароджені дитинчата абсолютно сліпі. Через два тижні малюки відкривають очі, але все ще дуже погано пересуваються.

Самки виховують дитинчат самостійно. У віці двох місяців мати починає поступово підгодовувати кошенят м'ясом. До досягнення п'ятимісячного віку малюки все ще не залишають лігва і вчаться полювати на принесених самкою мишей і зайців. До напівроку рисята вже вчаться полювати по-справжньому.

"Батьківська хата" дитинчата залишають, коли їм виповнюється 1 рік. Самка-мати проганяє їх в самостійне життя і обзаводиться новим потомством. Самці рисі досягають статевозрілого стану у віці двох з половиною років. Самки - в 1,5 року.

Тривалість життя рисей на волі - в середньому 20 років. У зоопарках деякі особини можуть прожити до 25 років.

Відео: звичайна рись (Lynx lynx)