Срібляста чайка - опис, місце існування, цікаві факти

Срібляста чайка відноситься до загону ржанкообразних, серед всіх інших представників виду пернатих вона найбільш впізнавана і поширена. Область поширення чайки такою великою, що переважна частина орнітологів переконана в тому, що існує відразу ряд близькоспоріднених птахів.

ареал проживання

Переважно срібляста чайка мешкає в прохолодних регіонах, широко населяючи Північну півкулю. У період зимових холодів зграї направляються на південь Китаю, до японських земель, до Флориди, до Мексиканської затоки. Як місцевості для гніздування найчастіше чайка вибирає Британські землі, Ісландію, Аляску і східну частину Америки, Канади, Скандинавії.

З огляду на, що ці птахи вкрай залежать від води і розташованої там їжі, вони заселяють прибережні зони, мешкаючи в скелях, на болотах, кручах. Срібляста чайка дивно змогла пристосуватися до проживання в соціумі, спільно з людьми, з цієї причини не гребує будувати гнізда на дахах будівель, на горищах будинків. Регулярно їх можна спостерігати в прибережній зоні або в межах міста, яка прилягає до річок, озер і морів.

зовнішність птиці

Чайка є птицю досить великих розмірів. Вага дорослої птиці нерідко становить понад 1,5 кг, а довжина тулуба дорівнює приблизно 60 см. В області голови, шиї і тіла чайки є оперення білого кольору. На спині і крилах забарвлення светловато-сірий. Дзьоб на кінці загинається, з боків злегка приплюснутий, жовтого кольору. Втім, під ним розташовується плямочка червоного кольору.

Очі чайки обрамлені вузькою смужкою шкіри жовтого кольору. Райдужка очей має сірий колір. Що примітно, колір оперення чайки стає світлим тільки до четвертого року життя. Аж до цього віку молоді птахи і пташенята мають пестроватий колір з переважанням сірих і темно-бурих відтінків. Поступово оперення стає світліше після двох років життя. Оперення на голові у молодих птахів - представників цього роду - має коричневий непримітний відтінок поряд з райдужкою очей.

Нюанси розмноження і тривалість життя

Коли чайка мешкає в природних і природних умовах, тривалість життя її досягає приблизно 45-55 років. Орнітологи вважають сріблясту чайку високоорганізованим видом. Важкі відносини між різними представниками цього виду пернатих базуються на специфічній ієрархії. Роль ведучого і домінантне становище покладається цілком на самця. Самки ж, в свою чергу, можуть займатися тільки тими питаннями, які зачіпають вибір місцевості для зведення гніздування.

Срібляста чайка - моногамна птах. За рідкісними винятками, пара у них створюється один раз і на весь період життя. Віку статевої зрілості птахи досягають до п'яти років. До свого гніздового сріблясті чайки починають повертатися в кінці квітня, початку травня, як тільки лід зійде з водних поверхонь.

Під час гніздування птахів формують справжні зграї і колонії. Для зведення гнізд чайка використовує дрібні пір'я, клаптики вовни. Для цього вона вибирає затишні місця біля обривів, скель, в густих кущах. Будівництвом гнізда займаються обидва партнера. Крім того, в якості матеріалу застосовуються гілки дерев, висохлі водорості, мох.

В середньому, кладка становить від 2 до 4 яєць, чий відтінок зелено-коричневий або світло-оливковий. Яйця, крім того, покриті великими плямами темно-бурого кольору. Кладку висиджують обидва партнера. До того ж, коли самка змінює самця, або навпаки, птиці намагаються вкрай обережно і акуратно перевертати яйця.

Після того, як період висиджування, який займає близько місяця, закінчується, потомство вилуплюється на світло. Їх невеликі тулуба покриваються сіруватим пушком, в якому чітко видно цятки темних відтінків. Через пару днів пташенята вже вміють стояти на ніжках, а ще через дві доби маленькі чайки можуть на нетривалий час залишати рідне гніздо, що не віддаляючись на велику відстань.

Якщо поблизу виникає загроза, пташенята намагаються сховатися, причаїтися. При цьому їх досить важко розрізнити на поверхні землі. До польоту пташенята стають підготовлені до 40-50 днях життя. Обоє батьків по черзі приносять корм своїх дитинчат, сригівая його. Інтенсивно розвиваються пташенята переважно поїдають рибу.

Харчування сріблястих чайок


Варто вказати, що представники цього виду птахів відрізняються всеїдністю. Нерідко їх можна зустріти поблизу від морських кораблів і звалищ сміття. Часом навіть можна побачити, як чайка краде яйця з кладки чужих птахів або сторонніх пташенят.

Сріблясті чайки для харчування ловлять мишей-полівок, хом'яків, дрібних рептилій і личинки комах. Крім того, в раціон чайки входять ягоди, зернові культури, горішки та фрукти, риба, черв'яки і раки. Більша чайка без особливих зусиль відбирає їжу у більш маленьких і боязких представників тієї ж породи.

Нюанси "співжиття" з людьми

Слід відразу зазначити, що представники цього виду пернатих досить безцеремонно можуть обходитися з людьми. Сріблясті чайки інтенсивно заселяють мегаполіси і великі сучасні будівлі, зводячи свої гнізда прямо на їх дахах. Найчастіше вона може напасти на все, що може загрожувати її потомству. Знову ж, регулярно відбуваються випадки, коли надзвичайно охамевшіе чайки прямо в межах міста могли вихоплювати їжу з рук людей.

Втім, останнім часом все чіткіше простежується сумна тенденція до зниження чисельності сріблястих чайок. На території Європи об'єм популяції скоротився майже вдвічі. Фахівці доводять таке зниження чисельності птахів впливом на них шкідливих екологічних чинників, а також знижений обсяг риби в регіонах, прилеглих до берегів.

Незважаючи на це, чайки переважно ведуть активну діяльність в денний час. У деяких випадках ці птахи можуть зберігати активність протягом цілої доби. Особливо, це справедливо для тих птахів, які мешкають у високих широтах, яким притаманний полярний день.

Особливості поведінки птахів


Срібляста чайка відрізняється специфічною вокалізацією. Вони можуть видавати досить великий діапазон різноманітних звуків. В їхньому арсеналі є квохчаніе, каркання, завивання і навіть звуки, що нагадують нявкання. Втім, в більшості ситуацій від них можна почути крики на кшталт реготу.

Сріблясті чайки зазвичай збираються в досить численні колонії, що включають до декількох сотень пар. Часом можна побачити і більш рідкісні, невеликі зграйки. Кожна пара самця і самки володіє особистим ділянкою, який знаходиться під їх охороною. Якщо ж колонії загрожує будь-якої ворог ззовні, то всі птахи моментально гуртуються, щоб дати належну відсіч супернику і захистити родичів. Але в спокійні періоди всередині колонії можуть виникати власні конфлікти, нерідко завершуються атаками.

Досить важко можуть розвиватися і взаємини між самцем і самкою в парі. Особливо, це твердження справедливе для шлюбного періоду. Протягом його самець починає шлюбні ігри і ритуальне піднесення їжі своєї "нареченій". Тим часом, самка сідає біля власного гнізда і приймається досить тонко попискувати, благаючи самця погодувати її. Після того, як на світ з'являється кладка яєць, характерне шлюбна поведінка починає з плином часу згасати, поки зовсім не зникне.

примітні факти

Срібляста чайка намагається в умовах колонії або пари дотримуватися чітких умови ієрархічності. Ватажком і ватажком неодмінно буде самець, який завжди буде приймати рішення і робити вибір за свою обраницю. Остання ж стане займатися лише тими проблемами, які можуть виникати при облаштуванні та зведенні гнізда.

Крім того, практично кожен птах, яка відноситься до цього виду, проявляє своєрідну ліниво: вона вважає за краще не шукати здобич та їжу для себе самостійно, прикладаючи зусилля. Сріблясту чайку більше влаштує відібрати їжу у інших родичів, птахів або тварин.

Відео: срібляста чайка - відміну молодий від дорослої

Дивіться відео: Чайка озерная - изящная птица, Black-headed gull (Найясніший 2019).