Степовий жайворонок - опис, місце існування, цікаві факти

Великі пташки вже давно відомі всім своїм цікавим поведінкою і пустотливий треллю. Сьогодні ми розглянемо представника Жаворонкова сімейства, який проживає переважно в степовій місцевості. Птахи виконують складні пісні різної тональності. Те тремтять, то тихо наспівують. Трель їх знайома багатьом, тому давайте розглянемо і інші особливості, пов'язані з цим різновидом пернатого племені.

Опис і проживання

  1. Під жайворонком розуміється великогабаритна птах, яка за вагою може виростати до 65 гр. при довжині корпусу в 20 см. Чи відносяться особи до Горобцеподібні загону, вони строкаті у верхній частині, а грудна клітка по відтінку піщана.
  2. Дзьоб посилений, щільний і великий, згинається. Лапи міцні. Головною особливістю пернатого сімейства цього різновиду вважається наявність відмітини темного коричневого кольору в області горловини.
  3. Також до ознак можна віднести той факт, що при польоті у птахів в зоні крил присутній білосніжна окантовка на махових пір'ячко. За статевими ознаками самочка з самцем майже не відрізняються один від одного, навіть люди з досвідом входять в оману з цього приводу.
  4. Птахи поширені в більшій своїй мірі в Саудівській Аравії, на просторах нашої батьківщини і довколишніх держав. Їх також знаходять в Португалії, Єгипті та інших аналогічних країнах з теплими і помірними кліматичними умовами.
  5. Як можна зрозуміти з назви, птахам подобається жити в степу. Вони вважають за краще знаходитися серед злакових культивованих полів, а також в траві з пристойною кількістю рослинності. Вибирають як території проживання тільки теплі, прогріті сонечком ділянки.
  6. Цих пташок можна віднести до перелітним, але не всіх. Ті особини, які проживають в теплих зонах, не покидають прогріті місця. Деякі можуть відправлятися південніше, але потім раніше всіх повертатися в звичне середовище. Масово птахи перелітають на початку весни, в деяких країнах в цей час лежить сніг.
  7. Спочатку місця займають особини чоловічої статевої приналежності і починають голосно співати. Цей сигнал говорить про те, що незабаром прибудуть прекрасні дами. Птахи шукають проталини на сонці і збираються групами. Коли прибудуть самі, особини доглянуть місця для гніздування і займуться розмноженням.

харчування

  1. Птахи поглинають комах, тим самим захищаючи посівні культури від шкідників. Особи не зачіпають злакові культури, лише займаються збором впали зерняток.
  2. Однак в їжу можуть йти бур`яни, які згодом разом з послідом починають проростати серед гарного врожаю. Тим самим губляться хлібні поля. Але навіть цей факт не перекриє користі від знищення комах.
  3. Жайворонки можуть їсти зернятка і травинки на полях. З комах їм подобається довгоносик, сарана, мухи, гусениці з павуками, жуки хлібні, мурахи і листоїди.
  4. За рахунок подовженого дзьоба можуть харчуватися комахами, що живуть в землі. Дістають їх і знищують. Що стосується пиття, особини частіше живуть на прісних, ніж солонуватих водопоях.

гніздування

  1. Як тільки розглядаються особини повертаються в місця гніздування, вони приступають до розмноження приблизно через 3 тижні. Такі пташки, як і всі інші, гніздяться парами. Найчастіше будівництво гнізда відбувається на землі. Пернаті можуть вибирати луки, вигони і посіви сільськогосподарських культур.
  2. Також житла таких пташок нерідко зустрічаються на межах, ділянках з негустий травою і вологих місцях неподалік від водойм. При цьому поглиблення пташки можуть робити самостійно або використовувати готові. Вони можуть утворюватися від слідів копитних тварин.
  3. Варто відзначити, що пернаті роблять досить пухкі гнізда. Вони облаштовують його соломинками, сухими корінцями і стеблинками трав. Дно птиці вистилають тонкими і м'якими травинками, кінським волосом. Іноді можна побачити шерсть.
  4. У більшості випадків птиці намагаються розміщувати свої оселі під кущиками невеликого розміру. В такому місці виявити гніздо досить важко, до того ж воно знаходиться в тіні. Само по собі житло невелике і тому може поміститися в долонях людини.
  5. Найчастіше в кладці зустрічається близько 4-5 яєць. Шкаралупа практично не має блиску і пофарбована в брудно білі і жовті кольори. До того ж яйця прикрашені темними вкрапленнями різної величини.

вороги

  1. Найпоширенішими ворогами польових жайворонків є хижаки невеликого розміру. Найчастіше серед них можна виділити тхорів, ласок і лисиць. Також за розглянутими пернатими полюють деякі птахи. Це можуть бути луні, соколи і ворони.
  2. Як тільки жайворонки починають співати, в цей час їх може атакувати сокіл. Саме в шлюбний період самці жайворонків найбільш уразливі. Деяким пташкам вдається втекти від хижаків. Жайворонки як би падають каменем вниз, після чого різко змінюють свою траєкторію.
  3. Проблема розглянутих особин в тому, що вони виробляють свій спів на досить великій висоті від землі. В такому місці вони наражають себе на небезпеку. Саме сокіл-чеглок полює на таких маленьких пташок в польоті.
  4. В цьому випадку співак може врятуватися, якщо під час виконає своє фірмове падіння. На жаль, саме в шлюбний період гине велика кількість самців розглянутого виду. На жайворонків полюють і в небі, і на землі.

Утримання в неволі

  1. Птахівники дуже люблять містити у себе вдома степових жайворонків. Вони вважаються співочими пташками. До того ж таких пернатих дуже легко утримувати. Якщо людина почне вирощувати пташеня і годувати його з рук, то птах швидко звикає.
  2. Щоб жайворонок не нудьгував, рекомендується заводити відразу кілька особин. Дозволяються навіть інші підвиди. Таким чином пернаті будуть не такі агресивні і полохливі. Птахи можуть вже починати співати на п'ятий день після вилову.

Гарний спів жайворонків відомо практично кожному. Такі птахи не є шкідниками і вважаються миролюбними. Однак ворогів у розглянутих особин вистачає. У шлюбний період гине велика кількість самців через хижаків.

Відео: степовий жайворонок (Melanocorypha calandra)

Дивіться відео: Жайворонок (Найясніший 2019).