Щур - опис, оточення, спосіб життя

Щур - це гризун, який відноситься до сімейства Мишині (Muridae). Існує кілька видів щурів. Найбільш поширеними з яких є чорна і коричнева. У цієї тварини дуже розвинений нюх і слух. У гризуна характерна гостра морда, і два гострих різця в щелепи. Тварина дуже чутливе і добре орієнтується в просторі.

Відносини між щурами

Соціальна організація колоній щурів складається з складних взаємодій. Це дозволяє гризунам швидко адаптуватися до змін. Поведінка кожної особини залежить як від його фізичних характеристик (стать, розмір і т.д.), так і від їх попереднього досвіду. Таким чином, домінуючий самець повинен перемогти, повернувши родича на спину і поклавши ноги на груди. Також переміг може помочитися на противника. Як тільки ці ієрархічні відносини встановлені, територіальні проблеми в соціальній групі зникають.

Таким чином, шикуються соціальні відносини між щурами, які визначають пріоритет, що стосується їжі або гніздування. Є ті особини, які користуються благами в першу чергу, ті, які чекають свого часу, і, нарешті, ті, кого відкидає інша частина колонії - вони повинні жити окремо від спільноти. Але соціальна організація спільнот щурів не може бути пов'язана з простою і непохитної шкалою домінування. Насправді статус щури не фіксований, а залежить від її соціального оточення.

комунікація

Так як щури - це соціальні тварини, їм необхідно підтримувати соціальні зв'язки, і обмінюватися інформацією один з одним. Комунікувати вони можуть різними способами, наприклад:

  1. Голосовий зв'язок. Гризуни видають звуки на двох рівнях: звуковий і ультразвуковий. Вокалізація, яка сприймається людиною, це мала частина звуків, які можна почути тварині. Звуки можуть бути дуже виразними, щоб вказати на невдоволення або протест. Також гризуни видають звуки під час боїв. Ультразвук, що не чутний людськими вухами, призначений для сигналів лиха або для оповіщення про небезпеку для спільноти.
  2. Нюх. Як і інші соціальні тварини, щури використовують запахи для передачі безлічі нюхових повідомлень. Зокрема, феромони сечі дозволяють передавати інформацію всій колонії. У період статевої зрілості самці залишають маленькі краплі сечі на своєму шляху. Самки можуть потім вибрати запах свого компаньйона. Ще один спосіб передачі інформації здійснюється за допомогою виділень із спеціальних пахучих залоз. Гризуни втирають ці виділення в предмети свого оточення.
  3. Обнюхування. По запаху гризуни також визначають соціальний статус. Коли два пацюки наближаються одна до одної, між ними встановлюється свого роду код зв'язку: одна підтверджує своє домінування, частіше обнюхуючи, а інша відзначає своє підпорядкування, роблячи це більш обережно.

Два найбільш поширених виду щурів

Найбільш поширеними і найнебезпечнішими для людей вважаються два види щурів - коричнева і чорна. Обидві за розміром більші мишей, але рідко важать більше 500 грам. Чорна щур трохи менше коричневої, і менш поширена. Обидва види походять з Азії і прибутку в Європу в різний час, зокрема, коричневі щури прибутку в Європу в кінці середньовіччя. Їм також вдалося свого часу перебратися на інші континенти - в Америку і в Австралію на бортах кораблів поселенців. З цієї причини їх іноді називають "щурами Старого Світу".

Залежно від виду, живуть на верхніх поверхах будівель, підвалах, а також в каналізаціях. Щур є дуже плідним тваринам, і у відсутності хижаків зазвичай відбувається швидке перенаселення гризунів. Вони можуть завдати шкоди сільськогосподарським культурам, запасам продовольства на складах або в магазинах. Крім цього, ці тваринки можуть стати причиною пошкоджень електричних проводів, гризти кабелі, провокувати пожежі, пошкоджувати ізоляцію будівель. Також щури іноді стають винуватцями руйнувань будівель, так як можуть прогризти фундамент, тим самим послабити конструкцію. Вони також можуть гризти труби і, отже, викликати витоку води або газу.

Чорна щур


Характеристики:

  1. Загострена морда трикутної форми.
  2. Великі очі.
  3. Великі тонкі, рухливі, напівпрозорі, округлі вуха без волосся.
  4. 4-пальцеві передні лапи.
  5. 5-пальцеві задні лапи.
  6. Темно-сірий або сіро-чорний хутро на спині, черевна частина світліша.
  7. Хвіст довгий, конічний, темно-сірий, лускатий (близько 260 кілець), зазвичай довше за тіло.
  8. 16 зубів.
  9. Довжина до 45 см.
  10. Вага від 130 до 180 грам і лише зрідка досягає 220 грам.

розмноження
Чорні щури досягають статевої зрілості в періоді від 2 до 5 місяців. Термін вагітності триває в середньому 22 дня. Дитинчата народжуються сліпими і бесшёрстнимі, їх волосся з'являються через 7 днів, а очі вони відкривають через 12-14 днів. Вони відстають від грудей приблизно через 3-4 тижні. Середня кількість приплодів на рік становить 4-6, кожен приносить в середньому по 6-8 дитинчат. В середньому тривалість їхнього життя - 9-12 місяців.

У них досить слабкий зір, вони практично сліпі, але їх слух, нюх, дотик і смак сильно розвинені. Чорні щури - хороші бігуни, відмінні альпіністи і наїзники, а якщо життя їх змусить, то і хороші плавці.

Навколишнє середовище, спосіб життя і харчування

Чорні щури зустрічається в полях, а особливо вони люблять гніздитися на висотних будівлях. Якщо коричнева пацюк воліє льоху і підвали, то чорної в таких приміщення перебувати некомфортно. Це дуже спритні тварини, вони люблять селитися на горищах, особливо висотних будівель. Дуже рідко їх можна побачити гніздяться в льохах або каналізаційних колекторах. На відкритому повітрі вони вважають за краще жити над рівнем землі, наприклад, на деревах, але іноді їх можна знайти в норах або під рослинністю навколо будівель. Гризуни ведуть нічний спосіб життя. Вони - соціальні тварини і живуть групами, які можуть налічувати понад п'ятдесят особин.

Чорні щури воліють продукти рослинного походження: фрукти, овочі, зернові, насіння, коренеплоди і корми для тварин. Чорні щури, зазвичай йдуть по одному і тому ж маршруту або стежці між їх притулком і джерелами їжі і чи води.

коричнева щур

Коричнева є ще одним видом щурів, які становлять небезпеку для людини. Багато хто вважає, що даний вид родом з Норвегії, але насправді це не так. Гризун прийшов з Азії, Китаю і Японії. Він прибув до Європи в вісімнадцятому столітті, поступово витісняючи свого "двоюрідного чорного брата". У даного виду немає нормального контакту з людьми - з одного боку тому, що він шкодить зерновим та іншим культурам, з іншого боку - тому, що ці тварини є переносником небезпечних захворювань.

Спосіб життя коричневого гризуна, дуже схожий спосіб життя чорної пацюки в тому, що обидва види воліють жити в колоніях недалеко від місця, де є вода, але на відміну від чорного побратима, коричневі гризуни - дуже погані альпіністи, тому вони і не гніздяться на горищах . Ці тварини віддають перевагу селитися в підземних приміщеннях або на нижніх поверхах, а також в трубопровідних мережах.

Багато в чому коричневі щури схожі з чорними гризунами, тому варто відзначити тільки отличительно властивості.

характеристика

  1. Тварина досить велике і належить до сімейства мурідових.
  2. У гризуна досить довге тіло - близько 25 см, хвіст приблизно такого ж розміру.
  3. Доросла особина важить близько 350 г. Тому це вид більше і важче свого родича чорної пацюки.

Навколишнє середовище, спосіб життя і харчування
Даний вид всеїдний. Гризуни дуже добре пристосувалися до життя поряд з людьми і харчуються їжею, яку знайдуть в будинку. Гризун веде нічного життя. Помітити його присутність можна тільки досить рано вранці або в сутінках. Він шукає їжу в каналізаціях або на звалищах. Він риє нори і живе недалеко від місць проживання людей. Його раціон в основному складається з фруктів, пластівців і м'яса. Щури живуть в колоніях, в яких встановлені свої правила поведінки.

Гризун може мочитися на своїх родичів. Це демонстрація домінантності і спосіб позначити своє місце в соціальній ієрархії. Бувають випадки, коли домінуючі особини мочаться один на одного - це показує, що вони рівноправні, і таким жестом приймають один одного.

У коричневої пацюки досить агресивна поведінка. Ця тварина може атакувати того, хто його потривожить. Гризуни є грізним противником в бою: відмінний бігун, він може подолати 100 метрів менш, ніж за 10 секунд, здатний стрибати до 2 метрів в довжину і плавати близько 72 годин.

Самці живуть близько 4 років, самки трохи менше - від 2 до 3 років. Вага самця становить від 450 до 500 г, самка важить в середньому від 250 до 350 г. Середня довжина тварини - від 30 до 50 см. У гризунів поганий зір, яке компенсується дуже розвиненим нюхом. Тварини можуть дуже активно розмножуватися. Протягом року налічується від 4 до 7 виводків, в кожному - від 7 до 14 дитинчат.

Чим небезпечні пацюки

Щури зайняли своє місце в історії як розповсюджувачі надзвичайно небезпечною бубонної чуми. Хоча зараження сьогодні досить рідкісні, все одно іноді і раніше спостерігаються випадки захворювання. Щури можуть також переносити бліх і поширювати такі захворювання, як висипний тиф, інфекційну жовтяницю, лихоманку, трихінельоз та сальмонельоз. Крім того, гризуни можуть викликати харчове отруєння, забруднюючи поверхні їжі або інструментарію для приготування їжі.

Подібно до багатьох інших видів гризунів, щури можуть проявляти агресію, якщо відчувають загрозу. З метою самооборони вони можуть кусати і навіть переслідувати свого кривдника. Захворювання можуть передаватися, якщо щура вдасться зробити укус або подряпати. Симптоми зараження через укус щура включають в себе блювоту, головний біль, лихоманку, біль в м'язах і суглобах. Тому потрібно бути дуже акуратним при зустрічі з цим гризуном.

Дивіться відео: КРЫСА. К чему приснилась крыса. Толкование сонника (Найясніший 2019).