Курганник - опис, місце існування, цікаві факти

Курганник є хижим птахом, розмір дорослої особини досягає 65 сантиметрів, ширина розмаху його крил становить 160 сантиметрів, а вага може доходити до 1800 грамів. Як правило, самка перевищує своїми розмірами самця по довжині і контурах крил. Цей птах має схожість з орлом, вона володіє подовженою моделлю хвоста і довгими ногами.

До особливостей даної птиці відносять різні домінуючі відтінки оперення, з цього одних представників курганника відносять до світлих різновидів, а інших - до темних.

Світлого курганника відрізняє рудувато-охристий відтінок оперення, його голова носить більш світлий характер по тону, ніж спина або груди, а його черевце і боки, навпаки, більш темний. Хвіст птиці має світле оперення рудого кольору, поперечні смуги на ньому відсутні. У нижній частині її крил чітко різниться велике біла пляма, яке складають вервечки з махових пір'їн.

Ще можна зустріти даних птахів, в забарвленні яких переважають темні тони - в забарвленні їх пір'я вирішальну роль грає чорно-бурий відтінок. У нижній частині крил таких курганники розташовані пір'я світлого кольору, їм надає контрасту темна облямівка, розташована по краю крила. Світлі пір'я також складають хвіст цього птаха, плюс його прикрашають темні смужки розташовані поперек. На льоту темного курганника легко сплутати з зимняк або навіть з Канюком, але його видають характерні обриси тіла і відсутність на грудях плями півмісяцевою конфігурації.

Молодих особин легко відрізнити від дорослих по більш світлого оперення, рудий відтінок в їх забарвленні відсутня, черевце має світле оперення, хвіст прикрашений дрібними смужками, характерні плями і облямівки на крилах відсутні. У верхній частині крил у молодих особин є світлі плями, що нагадують забарвлення молодих зимняк.

Відмінні риси, що характеризують харчування курганника

В основному курганники вважають за краще харчуватися дрібними ссавцями, його звичайними жертвами стають польові миші, вгодовані хом'яки, необережні ховрахи, різні їжаки і навіть маленькі зайчата. Крім цього, вони можуть полювати на різних плазунів, всюдисущих земноводних і навіть на деяких комах, таких як сарана.

Взимку, коли кількість видобутку помітно зменшується, дані птахи не гребують і падаллю, заповнюючи відсутній обсяг в харчуванні. Полювати ці птахи віддають перевагу з неба, наздоганяючи свою здобич за допомогою раптового піку. У разі промаху вони можуть продовжити переслідування на землі.

Житла птиці

Курганник - це птах, що одержала широке поширення, її можна зустріти в Північній Африці, на території Греції, в пустельних регіонах Туреччини, в степах, а також лісостепових районах Євразії, починаючи від причорноморських зон, закінчуючи Кавказом, в західній частині Монголії і в пустелях Аравійського півострова.

Курганники, що мешкають в зонах з помірними умовами клімату, в зимовий період здійснюють сезонні перельоти в більш південні області, вони вважають за краще напівпустельні регіони, розташовані на Африканському континенті, які знаходяться на південь від Сахари. Крім цього, дані птахи вирушають на зимівлю в північні регіони Індії. У зворотний шлях вони відправляються з настанням весни, але в сезонних перельотах потребують не всі представники цього виду.

Для своїх поселень курганники можуть обирати як гірські масиви, так і рівнинні простори степів, а також напівпустель. Не є винятком навіть пустельні області, якщо там досить їжі для харчування. На території Балканів ці птахи влаштовують свої гнізда в лісах, серед гірських районів, розташованих на середній висоті. Для комфортного проживання представникам даного виду необхідно наявність відкритих територій для успішного полювання і затишних куточків, де вони можуть влаштовувати свої гнізда. Зустріти цих мисливців можна на висотах, що досягають 2700 метрів у порівнянні з рівнем моря.

Найчастіше вибір курганники зупиняється на відкритих просторах суші, де йому без праці вдається роздобути собі здобич. Свої гнізда він влаштовує на уступах скель, стрімких схилах ярів, хоча запросто може використовувати для цієї мети стовпи електропередачі або різні вишки. У разі потреби птах може влаштувати гніздо навіть на землі.

Популяція птахів даного виду постійно знаходиться в змінюваному положенні, на території РФ, наприклад, існує тенденція до зниження чисельності, з цієї причини він занесений до Червоної книги.

Відмінності птахів за статевою ознакою

Самка курганника на відміну від самця має більші розміри. Розміри самця орієнтовно на 20% менше, ніж у його самки. Тільки ця характеристика служить відмінною рисою статевого диморфізму у даних птахів. Адже будь-які відмінності, що виражаються в забарвленні їх оперення, не існує.

гніздування

Степовий мисливець любить влаштовувати досить великі гнізда, в поперечному перерізі таке гніздо може досягати 1 метра і такого ж розміру в висоту. Для будівництва свого гнізда курганник застосовує гілки, різні по довжині і товщині. Своє гніздо птиці продовжують використовувати протягом декількох років, через що з кожним роком воно збільшується в своїх розмірах. В якості підстилки вони використовують суху солому, пересохлий гній, шматки вовни і різне ганчір'я.

виведення потомства

На початку квітня самка відкладає яйця, її кладка може налічувати від 2 до 5 яєць. Яйця мають брудно-біле забарвлення, закамуфльовані бурого кольору цятками, що мають різну величину. Інкубаційний період яєць курганника становить 35 днів, по його закінченню, орієнтовно в травні або перших числах червня, з'являються пташенята. До самостійного життя вони будуть готові після закінчення 6 тижнів.

Відео: курганник (Buteo rufinus)