Вомбат - опис, оточення, спосіб життя

Вомбати, безперечно, є унікальними представниками тваринного світу. Адже вони існували на нашій планеті ще багато мільйонів років тому. Багато видів цієї тварини вимерли, але можливість побачити їх у нас все-таки є.

Сьогодні існує 2 роду, які відносяться до сімейства вомбатов. У них, в свою чергу, входить 3 види. Існує короткошерстий вомбат, а також рід довгошерстих вомбатов, до якого відносяться довгошерсте, а також квінслендський вомбат. Раніше на нашій планеті налічувалося набагато більше видів, але в процесі еволюції більшість з них зникло. Цьому сприяли різні причини. Відомо, що було мінімум 5 пологів. Раніше родичами цих тварин вважали панд, так як у них багато спільного.

Але близько 36 млн. Років тому ці тварини почали розвиватися різними шляхами еволюції. В результаті вони віддалилися, і придбали свої характерні ознаки. Якщо поглянути на фотографії вомбатов і панд, все ж можна простежити певну подібність.

опис

Вомбати - травоїдні тварини. Живуть вони на території Австралії. Зовні представники цього виду схожі на ведмедів невеликого розміру, і трохи на морських свинок. Довжина тіла дорослих особин становить приблизно 70 - 120 см, вага коливається від 20 до 40 кг.

Вони мають досить щільне, але компактне статура. Тулуб у вомбатов невелике, а голова і кінцівки великі і потужні. У цих тварин є маленький нерозвинений хвіст. Шерсть у них сіра.

Особливість представників цього виду полягає в тому, що задня частина тіла має незвичайне в порівнянні з іншими ссавцями будова. На задній частині у них багато хрящів, шкіра затверділа, є кістки. Все це є щит. Тварина використовує його для захисту свого житла. Наприклад, якщо хтось хоче забратися в нору до вомбати, тварина просто розгортається до входу задом. Так він перекриває прохід в нору, а потім може розчавити ворога про її стіни.

На окрему увагу заслуговує голова вомбата. У порівнянні з розмірами тулуба, вона має великі розміри. Форма голови кілька сплюснута. Якщо вомбати загрожує небезпека, він може захищатися своєю головою або навіть використовувати її для нападу на супротивника. При цьому, він здійснює рухи, схожі на буцається, хоча рогів у цієї тварини немає.

Щелепа і зуби за своєю будовою мають чимало подібностей з щелепами гризунів. У порівнянні з іншими сумчастих, у вомбатов кількість зубів менше. Зверху і знизу у них по 2 ріжучих різця. Крім того, є жувальні зуби. Але бічні відсутні.

Ці тварини мають дуже потужні міцні лапи. На кожній по 5 пальців, на кожному з яких є кігті, необхідні тваринам для здійснення різних дій. Саме за допомогою цих кігтів вомбати відмінно риють собі нори.

Ці тварини відомі своєю здатністю викопувати під землею ціле царство. Багато дослідників вважають, що саме вомбати є найбільш здібними та найбільшими землекопами серед всіх тварин. Одна особина може вирити справжній тунель, довжина якого становитиме близько 20 м, а в ширину їх нори досягають 3 м. Вомбати облаштовують справжні підземні замки, в яких живуть разом зі своїм сімейством. Лапи у них невеликі по довжині. Але це не заважає тваринам розвивати швидкість до 40 км / ч. При необхідності вони можуть з легкістю забратися на дерево або плисти по водоймі.

Спосіб життя


Австралія є батьківщиною цих незвичайних тварин, але зустріти їх можна також на острові Тасманія.

У природі налічується чимало представників цього виду. Але побачити цю тварину можна нечасто. Це пов'язано з тим, що представники цього виду дуже багато часу проводять під землею. Вони мешкають в тих місцевостях, де грунт сухий, НЕ кам'янистий, відсутні підземні води. Також їм заважають різні коріння дерев і рослинності. Вони вибирають такий грунт, в якій найлегше викопати великий просторий тунель.

З таких норок, які тварини копають для своєї сім'ї, під землею складаються цілі селища. Вони складаються з просторих помешкань, а також вуличок, за якими тварини з легкістю пересуваються в своєму звичному середовищі. Велику частину часу вони перебувають саме в своїх підземних будинках. Тут вони сплять в денний час, а вночі виходять на поверхню в пошуках їжі.

Представники цього виду живуть групами, що складаються з великої кількості особин. Такі групи займають велику територію. Часто це може бути велике поле, площа якого сягає 20-25 га.

Члени групи мітять територію екскрементами, які за своєю формою нагадують кубик. Таким способом вони визначають межі володінь.

Ці тварини відрізняються досить мирним характером. Людину вони не бояться. У природі не мають ворогів. Але, якщо будь-хто зазіхає на їх територію, вони будуть агресивно її захищати. Якщо вони відчувають, що наближається небезпека, відразу ж розгойдують своєю великою головою, видають звуки, що нагадують мукання.

Противник часто приймає рішення, що з таким агресивним ворогом краще не вступати в боротьбу, і йде. Але, якщо суперник не відступає, між тваринами може початися бій. Борються вомбати своєю головою, як би бодая ворога. В цілому представники цього виду ведуть мирний спосіб життя, якщо їм не загрожує небезпека.

харчування


Ці тварини вважаються справжніми гурманами, які вживають в їжу тільки якісні рослини. Їжу вони добувають, використовуючи свої кігті. Їх улюблені ласощі - це соковиті пагони, коріння. Також вони дуже люблять мох, ягоди та деякі види грибів. За допомогою своїх зубів, губ і чуйного нюху ці унікальні тварини вибирають для себе тільки кращу їжу. Вони вважають за краще самі молодята не жорсткі пагони, зрізають їх під самий корінь, і насолоджуються відмінним смаком.

Особливість цих дивовижних тварин також полягає в тому, що процес травлення у них відбувається вкрай повільно в порівнянні з іншими ссавцями. Їжу вони переварюють протягом 14 діб. Вони не потребують вживанні води в великих кількостях. Цим вони нагадують верблюдів. Вомбати досить вжити 22 м рідини в день на кожен кілограм ваги. Спрагу і посуху вони переносять без праці.

розмноження

Розмноження вомбатов відбувається в будь-який час року, але в посушливих місцевостях може залежати від погоди. Вони є сумчастих тваринами, але при цьому їх сумки розташовані не спереду, а ззаду. Завдяки цьому самці зручно рити землю, і в сумку не потрапляє бруд.

Вагітність у них дуже коротка - близько 20 діб. Народжується всього одне дитинча. У самки на тілі присутній два соска, але вона не може виносити одночасно двох малюків. Маленький вомбат знаходиться в сумці у матері близько 8 місяців. Вона постійно піклується про нього. Після цього він залишає сумку, але мати ще близько року оточує дитинча турботою. Ці тварини в дикій природі живуть зазвичай близько 15 років. При змісті в неволі - до 20-25 років. Це залежить від харчування і умов утримання.

Відео: вомбат (Vombatidae)

Дивіться відео: Hunting Down the Freeman: The Seven Hour Chore (Найясніший 2019).