Імператорський тамарин - опис, спосіб життя

У світі існує безліч видів мавп. Вони відрізняються за зовнішніми ознаками, за розміром, особливостям поведінки. Живуть мавпи в багатьох куточках світу. Одні з дуже цікавих і оригінальних мавпочок - це імператорські тамарини. Це зовсім невеликі мавпочки, які відносяться до сімейства ігрунковиє. Вони мають одну цікаву особливість, завдяки якій їх можна легко відрізнити від інших видів.

Але ці милі мавпочки відрізняються не тільки своєю зовнішністю. У інших видів лідером зграї є самець, але у імператорських тамаринів ситуація інша. Стаю очолює найстарша за віком самка. У них представники різних статей як би частково помінялися ролями. Адже в їх зграї чоловічі особини повинні добувати їжу, а також носити з собою дитинчат. Цей вид був відкритий в 1907 році. Розглянемо докладніше, чому ці мавпочки мають таку назву? Які їх відмінні риси? Де вони живуть? Чим харчуються?

Зовнішній вигляд

Це дуже маленькі представники сімейства. Їх тіло в дину досягає 25 см. Доросла тварина має масу тіла приблизно 300 г. Але хвіст у них порівняно довгий. Його довжина відповідає тілу. Завдяки такому довгому хвосту тамарини не виглядають такими маленькими, якими вони є насправді. Коли тамарин переміщається по деревах, хвіст допомагає їм балансувати. Переходячи з дерева на дерево, вони шукають собі їжу. На голові шерсть росте таким чином, що нагадує "корону". Це теж одна з причин, чому вид отримав таку назву. Наявність кігтів теж є відмінною рисою виду. Адже у інших приматів на кінцях пальців знаходяться нігті.

Забарвлення у них темна, майже чорна. Але борода і вуса контрастують із загальною забарвленням шерсті мавпочок. Ці частини у них зовсім білі, вони виглядають як ніби сиві. Саме ця особливість є в них найпривабливішою, і завдяки їй вони помітно відрізняються від інших.

Частина назви "імператорський" тварини отримали саме завдяки своїм шикарним вусах. Коли вчені відкрили цей вид, вони тут же згадали про те, що у одного з німецьких імператорів на ім'я Вільгельм II були точно такі ж вуса. Таку назву на той момент здалося дослідникам найкращим. Саме воно і закріпилося за видом.

ареал проживання

Цей вид приматів живе в тропічному лісі Південної Америки. Їх можна побачити на території таких країн, як Перу, Болівія, а також в Бразилії.

Харчування, спосіб життя

Ці мавпочки є деревними тваринами. Тобто більшу частину часу вони проводять на деревах. Для цього відмінно пристосоване їх тіло. У них є довгий хвіст, який виконує функцію балансування, потужні кігті, які допомагають чіплятися за кору дерев, і моторні лапки, якими мавпочки утримуються на дереві. Так як вони дуже легкі, то легко можуть забратися навіть на верхівку дерева, де дістають самі соковиті фрукти.

Як правило, знаходяться вони тільки в густому лісі. Вони обходять стороною будь-який відкритий простір. Живуть вони маленькими групками до 10 особин. У кожної зграї є своя певна територія, яку тамарини завзято захищають від посягання ворогів. Якщо раптом на їх місці захочуть оселитися інші такі ж мавпочки, то господарі території їм це не дозволять. Територія, яку займає однією групою тамаринів, зазвичай становить близько 30-40 га. Свою територію вони захищають не своїми потужними кігтями і іклами. Також вони нападають на тих, хто посміє образити їх малюків.

Соціальна ієрархія в зграях розвинена добре. Головна тут - це найбільш досвідчена самка, далі йдуть всі інші самки. Наступний щабель в ієрархії тамаринів - це малюки. Самці ж тут займають саму нижчу щабель. У кожній групі зазвичай живе 1-2 самця.

Ще одна цікава особливість в поведінці і способі життя цих тварин - це регулярна стрижка вусів. Вони підстригають вуса один одному. В процесі тварини активно спілкуються.

Основу раціону цих приматів становить рослинна їжа. Вони дуже люблять фрукти і ягоди, які постійно збирають з кущів і дерев в тропічному лісі. Їх улюблені ласощі - це молоді гілочки і листочки. Іноді вони їдять квіти.

Тваринна їжа також присутній в раціоні цих тварин. Час від часу вони ловлять жаб і ящірок. Якщо їм попадаються пташині яйця в гнізді, вони теж його з'їдають.

розмноження


Протягом шлюбного сезону самка імператорського Тамарина може мати не одного партнера. Якщо в групі не один, а кілька самців, вона буде спаровуватися з усіма. При цьому порядок теж залежить від положення в ієрархії.

Вагітність у представниць цього виду триває близько 45 днів. Так як цей термін занадто короткий навіть для таких маленьких тварин, то малюки народжуються маленькими, безпомічними. Після народження вони важать всього 35 г.

Але навіть у новонароджених тамаринів на мордочці вже є характерні вусики й борідка. Так як в їх способі життя панує матріархат, про малюків піклуються самці. Вони постійно носять малюків на собі, і віддають їх самці тільки на час годування.

Через 3 місяці малюки здатні самі є і пересуватися. Через півтора року молоді особини чоловічої статі йдуть зі зграї, щоб стати членами іншої. Самки ж залишаються в своїй родині.

У дикій природі тривалість життя становить близько 11-15 років.

чисельність

Сьогодні цей вид вважається "вразливим", хоча чисельність тамаринів критичної позначки поки ще не досягла. Адже часто це незвичайні примати стають жертвами браконьєрів. Їх ловлять, щоб продати в колекції або зоопарки.

На чисельність представників цього виду, так само як і на інших мешканців тропічного лісу, впливає знищення їх природного середовища. Адже тропічні ліси на їхній рідній континенті знищують дуже інтенсивно. В результаті мавпочкам просто ніде жити і добувати собі їжу.

Відео: імператорський тамарин (Saguinus imperator)