Кабарга - опис, оточення, спосіб життя

Під кабаргу мається на увазі парнокопитна тварина, яке оповите міфами і забобонами. Особливістю даних особин вважається наявність іклів, що робить їх схожими з вампірами. Коли людина вперше зустрічається з твариною такого типу, то намагається відійти якнайдалі. У сьогоднішньому матеріалі ми розглянемо все, пов'язане з кабарги, щоб ви склали власну думку.

опис

Саме цей олень тривалий період часу вважався вампіром, оскільки люди вважали, що за допомогою іклів він висмоктує кров своєї жертви. Якщо переводити найменування виду з грецької мови, то дослівно можна сказати, що це "мускус несе".

  1. Якщо відштовхуватися від зовнішніх характеристик, то тварини схожі на звичайних оленів. Вони по корпусу можуть витягуватися до 100 см., Іноді більше, при висоті по загривку 70 см. Хвіст відводиться ще близько 5 см., Він не дуже довгий. Вагова категорія підросла особини коливається в районі 10-18 кг.
  2. Особи жіночої статі менш габаритні, ніж самці. У всіх задні кінцівки подовжені, внаслідок чого загривок розташовується нижче крижів. Хвіст укорочений, його не видно. Відмінною особливістю є відсутність рогів. У особин чоловічої приналежності ікла довгі, згинаються. Вони виходять з ротової порожнини на 8 см. В середньому.
  3. У самців є заліза в черевній порожнині, яка сприяє виробленню секрету з мускусним запахом. Копита витончені, загострені, можуть розсуватися досить широко. Хутро швидко ламається, але він щільний і подовжений. Пігментується коричневим або бурим тоном.
  4. З бічних частин тварина забарвлюється світлими сірими цятками. Шерсть практично вся складається з остьового волосся, тонкого гармата мало. Завдяки подібному будовою тварини можуть зберігати тепло при знаходженні на снігу.
  5. Хутро має водовідштовхувальним просоченням, внаслідок чого тварина не промокає сильно. Особи перетинають водні джерела, потім виходять на сушу і буквально струшують з себе рідину. Це дозволяє їм долати холоду та інші умови негоди.

харчування

  1. Основу базового меню складають наземні і епіфітні лишайники, це особливо актуально в зимову пору. На цей сезон лишайникам відводиться більше 80% обсягу меню. Такі пристрасті в плані їжі обумовлюються місцями поширення, де нічого іншого немає.
  2. Урізноманітнити меню допомагає кедр, ялиця. Також особини не проти поласувати зонтичної рослинністю, чорничною листям, папороттю, хвоща, іншими різновидами такого плану.
  3. Шукати їжу особини воліють поблизу деревної рослинності. Важливо, щоб поблизу були присутні лишайники. Тварини сгризают їх зі зламаних і повалених гілок, а також збирають із землі або снігових мас. Коли особини добувають їжу, вони здатні долати великі відстані з перешкодами.

Поведінка

  1. Особи завжди віддають перевагу проживанню в тайзі, де є затемнені області. Вони також люблять скелясту місцевість. За характером перебування воліють осілості замість кочевничества. Чи не збираються величезними зграями. Проживають або парою, або родиною, або групою маленького розміру (до 4 особин). У літню пору індивідуальні ділянки по площі становлять близько 20 Га, а взимку вистачає 10 Га.
  2. Обговорювані представники сімейства рідко сваряться, в основному згладжують конфлікти і поводяться мирно. Однак з чужинцями возитися не будуть, відразу проявляють агресію. Коли починається шлюбний сезон, особини чоловічої статі борються за самочок. Вони переслідують один одного, пускаючи в хід ікла і копита. Особливо сильні удари припадають на шию, хребет і круп.
  3. Поєдинок може затягнутися надовго, тому кожен противник намагається повалити іншого на землю першим. Він забиває його до смерті, щоб бій закінчився швидше. Ці тварини прекрасні стрибуни. Вони володіють спритністю, маневреністю. Деякі встрибують на високу скелю або ж хвацько змінюють напрямок на бігу. Вони краще зайців заплутують сліди.

розмноження

  1. Особи впадають в гон, на період розмноження вони виключають одиночний образ існування. Приблизно з кінця осені або початку зимової пори чоловічі представники сімейства проявляють небувалу активність в плані міток, що залишаються по периметру території. За добу вони можуть зробити це понад п'ятдесят разів. З цією метою вони використовують секрет, який виробляється залозами. Мітки залишаються на підвищених ділянках.
  2. Таким способом тварини намагаються розширити межі своїх особистих ділянок. Тому зустрічаються з сусідством, може розв'язатися боротьба за володіння. Далі починаються перейми за особин жіночої статі. Самці поводяться вкрай агресивно, нерідко доходить до летального результату.
  3. Спочатку самці ведуть кільцеву сутичку, на відстані п'яти метрів ходять навколо один одного. Піднімається хутро, ікла оголюються ще сильніше. Таким чином особини хочуть показати свою силу. Зазвичай молоді тварини йдуть без бою, віддаючи лідерство старшому поколінню. Але якщо під силу особини рівні, то бійка буде по істині запеклої. Вони не думають про можливе програші, завдаючи один одному рвані рани.
  4. Звичайно, переможцю дістається самка. Після спарювання вона виношує кілька дитинчат, які живуть з батьками до півроку. В середньому всі особи проживають в неволі близько 10 років, а в природному середовищі - 5 років. На просторах Російської Федерації налічується близько 125.000 особин.

Спосіб життя

  1. Представлені особини відчувають себе цілком комфортно і безпечно в похмурих і тайгових лісах. Тільки рідкісний хижак зможе підкрастися до таких тварин безшумно. Що стосується вовків і ведмедів, то таким особам не вдасться зробити подібного. Олень тут же їх помітить.
  2. У кабарги відмінний слух, тому вона за кілька десятків метрів може почути ламаються гілочки. Саме тріск дасть зрозуміти тварині, що на нього веде полювання хижак. Розглянуті особини не будуть зволікати і тут же рвонуть з місця.
  3. Варто відзначити, що навіть в окремих випадках вдається зловити оленя таким спритним хижакам як куниці, рисі і росомасі. Розглянуті особини дуже виверткі. Вони здатні на швидкому ходу різко міняти рух під прямим кутом. Також тварини заплутують сліди, як це роблять зайці.
  4. Кабаргу вдається зловити хижакам лише тоді, коли в лісі починаються сильні хуртовини. В цей час сильно шумить вітер, і постійно ламаються сучки. В такий момент тварина просто не може розчути небезпеку, що наближається. Олень може врятуватися, якщо під час побачить крадеться хижака.
  5. Проблема в тому, що тварини не в силах довго тікати на великій швидкості. Незважаючи на те, що олені дуже виверткі, під час бігу з'являється задишка. Через таку особливість тварина вимушено зупинятися на перепочинок. По прямій олень не зможе втекти від росомахи або рисі.
  6. Примітно те, що особини навчилися в гірській місцевості захищатися і йти від переслідування хижаків. Олені постійно кружляють, заплутуючи слід. Потім кабарга забирається по вузьких стежках в такі місця, які недоступні нікому, крім родичів. В безпеки олень може спокійно відпочити.
  7. За рахунок особливої ​​фізіології особини здатні стрибати з виступу на виступ. Дані олені можуть пробиратися по стрімких і вузьких стежках. При цьому карниз може досягатися лише кілька десятків сантиметрів. Варто відзначити, що оленям вдається втекти тільки від диких хижаків, людина приловчився полювати на таких парнокопитних.

Цінність для людини

  1. Примітно те, що полювання на розглянутих особин ведеться ще з давніх часів. Раніше люди хотіли отримати незвичайний череп з іклами. В даний час полювання на звірів ведеться через спеціальної мускусною залози. У дикій природі самці позначають струменем місця для залучення самок в шлюбний період.
  2. Людині мускус необхідний для косметичних та лікувальних цілей. У далекі часи в арабських країнах місцеві лікарі згадували в літописах про цілющу силу мускусу. Греки і римляни застосовували такий секрет для створення приємних пахощів.
  3. У східних країнах знахарі застосовували мускус для приготування лікарських засобів в боротьбі з ревматизмом, імпотенцією і серцево-судинними патологіями. В Європі такий секрет став затребуваний в парфумерної та косметичної галузі.
  4. У Китаї також мускус з успіхом застосовується при створенні різних лікарських засобів. Статевої зрілості такі тварини досягають у віці 2 років. Саме з цього моменту у них починає повноцінно функціонувати заліза.
  5. Мускус розташовується знизу живота практично біля статевих органів. Для вилучення секрету тварина вбивають і дістає залозу. Її висушують і перемелюють в порошок. В результаті виходить близько 50 гр. готового кошти.
  6. Цікаво те, що такий секрет тваринного походження вважається найдорожчим на землі. Склад залози вкрай складний. За рахунок цінних сполук її з успіхом застосовують в лікувальних цілях. В Європі такий мускус використовується виключно в парфумерної галузі.

В даний час в Саудівській Аравії розглянутих тварин виводять спеціально з метою отримання цінного секрету. Примітно те, що люди навчилися гуманно добувати секрет. Вони відловлюють оленя, присипляють його і вводять в залозу спеціальний шпатель. В результаті мускус виходить назовні.

Відео: кабарга (Moschus moschiferus)