Байбак - опис, оточення, спосіб життя

Байбак, або Бабак, також відомий як звичайний (степовий) бабак, є ссавцем, що належить до ряду гризунів Rodentia, який включає в себе білок, ховрахів, бурундуків і інших.

опис

Маленьке, приосадкувате тварина з сплощеною головою. Байбак важить 3-8 кг (іноді вага може доходити до 15 кг). Довжина тіла становить 40-65 см, включаючи короткий, пухнастий хвіст довжиною близько 15 см. Колір хутра залежить від регіону, варіюючи від жовтувато-коричневого до червонувато-коричневого, причому середній коричневий колір є найбільш поширеним відтінком.

У деяких особин зустрічається меланизм або альбінізм. У першому випадку гризуни повністю чорні, у другому - повністю білі з очима, позбавленими пігментації, рожевий відтінок яких обумовлений розташовуються на поверхні кровоносними судинами. Через своєї блискучої білизни альбіноси є легкою здобиччю для їх ворогів.

Будучи риє твариною, байбак має сильні, міцні лапи з міцними кігтями. Для копання вони використовують передні лапи, які озброєні чотирма особливо розвиненими кігтями, в той час як задні лапи мають п'ять звичайних пазурів. Як правило, тварина ховається від своїх ворогів в норі, так як швидкість бігу у байбака не надто висока.

Зір у гризуна чудове (хоча деякі дослідники вважають, що він бачить гірше, ніж людина). Зокрема, його кут огляду дуже широкий. Також байбак може бачити деякі кольори. Але він досить погано орієнтується в темний час доби, сутінковий зір поганий, тому гризуна практично ніколи не виходить вночі з нори. У нього відмінний слух і дуже добре розвинений нюх.

Поведінка

Сидячи в норі, байбак весь час знаходиться на сторожі і іноді може видавати пронизливий застережливий свист, коли відчує небезпеку. Коли в битві тварина важко поранено або захоплено ворогом, воно може волати. Також байбак іноді виробляє звук, скриплячи зубами, і може навіть видавати голосний гавкіт, значення якого невідомо.

Байбак - дуже товариська, живе в невеликих колоніях матриархального типу. Сімейна група складається з 5-12 чоловік. В одній норі - одна сім'я. Це строго денний звір, що рідко зустрічається в диких ссавців. Байбак встає рано, до сходу сонця, і вранці приймає свій перший прийом їжі. Потім він дрімає близько 10 години, розкинувшись на узвишші, але завжди пильно, з відкритими очима. Він знаходиться в своїй норі в найспекотніші години дня, щоб спати спокійно, між 12 і 15 годинами. Потім він робить другий прийом їжі і лягає спати за годину до темряви.

Байбак дуже обережний і підозрілий. Вона зазвичай коштує на задніх лапах, щоб краще контролювати місцевість. Тварина починає шипіти в разі небезпеки, і цей звук можна почути на відстані до 1 км. Як тільки вони видає характерний крик про неминучу небезпеку, відразу ж все родичі ховаються в найближчі нори. Проліт орла може викликати дуже сильний напад паніки і відповідно гризуни будуть голосно про це повідомляти. Байбаки - цікаві тварини і люблять гратися. Вони іноді грають між собою, зазвичай в парах.

Навколишнє середовище і звички

Байбак намагається уникати вологих або болотистих місцевостей. Віддає перевагу відкритим простору, такі як поля, галявини, рідкісні ліси і скелясті схили. Зазвичай він риє свою нору в місцях, де він може рясно харчуватися рослинами.

Влітку його нора знаходиться посеред пасовищ або лугів, як правило, тільки взимку він селиться в гаях або підліску. Зимова нора, незалежно від того, ізольована вона чи ні, звичайно досить глибока, тому що, чим нора глибше, тим легше буде переносити зиму.

У нірці є головний вхід, одна або кілька оглядових ям для підвищення безпеки, а також туалет і гнізда в різних місцях. Гніздо, яке використовується для відпочинку, зимівлі та вирощування молодняка, вистилається сухою травою і має ширину близько півметра і висоту більше 30 см.

Поза періодів зимової сплячки або догляду за дитинчатами байбак проводить більшу частину свого часу, харчуючись і гріючись на сонці. Він любить грітися на теплій землі, на гладких скелях або на низьких гілках.

До кінця літа, коли наближається сплячка (довгий зимовий сон), особина починає набирати жир. Це починається, як тільки настає мороз. Молодим особинам потрібно трохи більше часу, щоб набрати достатньо жиру на всю зиму. Сплячка починається в кінці вересня, окремі байбаки вже в цей період починають в неї залягати. До жовтня зазвичай все тварини вже знаходяться в сплячці. У цей момент гризун знаходиться в стані дуже ненадійного фізіологічної рівноваги, яке може в будь-який момент перейти в смерть.

Сплячка - це вид глибокого коматозного сну. Всі функції організму значно уповільнені, так що накопиченого жиру достатньо, щоб годувати тварину всю зиму. Його температура може знизитися до + 3C, а серцебиття може знизитися з звичайних 80 до всього лише до чотирьох або п'яти ударів в хвилину. Частота дихання скорочується, і тому споживання кисню сильно зменшується. Коли тварина виходить з нори навесні, у нього все ще є певна кількість жиру, в якому воно потребує, так як в березні їжі все ще недостатньо.

Як і всі зимуючі ссавці, байбак схильний пробуджень. Частота серцевих скорочень, частота дихання і термогенез збільшуються майже до нормальних значень. Насправді ці періоди є критичними для гризунів. У ці періоди пробудження, які складають всього 5% від загальної тривалості присутності тваринного в сплячці, байбак витрачає 90% своїх енергетичних запасів. Проте, ці фази пробудження життєво важливі для ссавців. Вони необхідні для підтримки енергоємних підтримують функцій, що вимагають високої внутрішньої температури.

харчування


Байбак всеїдний, але його раціон складається в основному зі свіжої рослинності. Він споживає велику кількість різноманітність диких рослин, конюшини, люцерни, компаунда, квітів, бутонів, цибулин, а також овочі і насіння коли він їх знаходить. У рідкісних випадках він їсть випадкових равликів, дощових черв'яків, личинок і комах (коників і сарани). Ранньою весною він харчується корою і невеликими гілками чагарників. Споживає близько 400 г трави за один прийом їжі. Це 100 кг за 6 місяців літньої активності. Гризун використовує свої чіпкі лапки, щоб розбирати їжу.

розмноження

Дитинчата народжуються, як правило, в квітні або в травні після 30-денної вагітності. Байбак має один послід в рік, в середньому чотири дитинчати. Сліпі і беззахисні при народженні, дитинчата мають довжину близько 10 см і важать майже 30 г. Через 28 днів їх очі відкриваються, а тіло покривається коротким волоссям. Їх забирають від грудей на п'ятій-шостій тижні, і вже в цей час вони починають виходити з нори. Зростання настільки швидкий, що вони важать вже 570 г через вісім тижнів і стають дуже товстими для зимової сплячки. Деякі байбаки живуть до 15 років, але їх середня тривалість життя все ж менше.

Небезпеки і шкідництво

Байбак є природною здобиччю для великих хижаків, таких як ведмеді, вовки, рисі і т.д. Ці хижаки, проте, рідкісні сьогодні або взагалі відсутні в сільськогосподарських районах, де зазвичай зустрічаються байбаки. Його головні вороги сьогодні - лисиця і собака. Цікаво відзначити, що це звір стає жорстоким і жорстким бійцем, якщо його життя знаходиться під загрозою і, навіть зможе протистояти будь-лисиці, якщо він не буде вчинено напад зненацька.

Найефективнішим способів захисту від нападу хижаків є зір цього звірка. Крім того, що у цих тварин зір досить гарне, вони також мають широкий кут огляду в 300 ° (у людини 160 °) тому застати їх зненацька дуже важко. Варто відзначити, що і нюх і слух також дуже добре розвинені у цього гризуна. Вони виступають в якості додаткового захисту від раптового нападу.

Багато фермерів вважають байбака тваринам-шкідником через рослин, які він їсть, і через купи грунту, яку він накопичує під час того, як риє свою нору. Певною мірою байбак конкурує з худобою за їжу і зрідка здійснює набіги на городи. Однак думка про те, що байбак - це тварина-шкідник, все ж здебільшого помилково.

Відео: байбак (Marmota bobak)