Дюгонь - опис, оточення, спосіб життя

Дюгонь представляють собою чарівних мешканців моря, вони є травоїдними ссавцями і найбільше нагадують морських корів. Власне, вони досить близькі до ламантинів, яких і називають морськими коровами. Зоологи відносять дюгонів до загону сирен. Саме так, є такий загін, який називається словом з давньогрецьких сказань, більш того, з мови малайців duyung перекладається як русалка або діва з моря.

У Росії найчастіше дюгонь іменується саме морською коровою, так як до русалки, такий, як описує дане створення російський епос, все-таки далеко, не вистачає витонченості. А ось, якщо порівняти з коровою, то дюгонь цілком відповідає цій тварині. Він теж має масивним тілом, неповороткістю і якимось м'яким чарівністю, яке змушує розчулюватися і радіти звичкам цього чудового морського створення.

Основні відомості

Здебільшого дюгони воліють селитися по берегах - там, де моря і океани утворюють бухти і мілководні лагуни. Зараз ареал є тропічний пояс Тихого і Індійського океанів. Як не важко зрозуміти, живуть вони по просторах морської води і в прісну воду практично не запливають.

Вони є найдрібнішими з представників загону сирен, так як при довжині тіла в чотири метри мають вагу всього до 600 кілограм, і таке співвідношення для подібних тварин є досить помірним. При цьому самці завжди більші за самок.

Будова тіла являє собою якусь подобу циліндра, який має безліч складок, характерних для всіх власників товстої шкіри і істотного шару підшкірного жиру.

Шкіра дійсно має значну товщину - близько двох і більше сантиметрів, а за кольором є сіруватою з невеликим градієнтом. Завжди черево є більш світлим, а спинка - трохи темніше.

Якщо порівняти з кимось із інших тварин, то дюгонь - просто од'ївшись тюлень з деякими особливостями. Однак, якщо придивитися краще, то є багато особливостей, які дюгонь відрізняють від інших тварин, зокрема, вони не мають задніх плавників взагалі, а передні досить довгі (до півметра), немає ознак і специфіки лап, які дозволили б пересуватися по суші. Тому дюгони на сушу не виходять, як спустилися в воду, так і еволюціонували там до потрібних кондицій і будови тіла. Так, власне, і продовжують сидіти під водою і відмінно себе почувають, про що дозволяє говорити умиротворений вираз обличчя цих милих тварин.

Зовні дюгонь було б легко сплутати з ламантинів, якби не задній плавник, який, на відміну від ламантінового, розділяється глибокою виїмкою посередині, і більш за все нагадує китовий. Для порівняння - задній плавник ламантина за формою являє собою щось на кшталт весла або весло схоже на плавник ламантина, як вам завгодно.

Тепер перейдемо до опису особи дюгони, яке теж заслуговує деякого уваги і відрізняється характерними особливостями. Вушні раковини відсутні характерним чином у багатьох морських створінь, а очі глибоко в очницях, теж для зручності проживання під водою (до речі кажучи, при цьому вони відмінно чують, а ось бачать так собі). Голова має відносно невеликий розмір в порівнянні з тілом і є малорухомої. Мордочка володіє м'ясистим губками і тупим носиком, який забезпечується клапаном, що закриває внутрішній простір від зовнішнього води.

Характер і спосіб життя дюгони

Ці водні ссавці за своєю умиротворення і повільності подібні коровам, а якщо описувати ще більш точно, то лякливим коровам. Здавалося б, водний простір - рідне для дюгони, так чому б їм не відчувати себе там упевнено і навіть трохи вальяжно? Проте, вони виглядають досить скромно, переміщаються обережно і плавно. Дистанція, яку долає дюгонь за годину, дорівнює в середньому приблизно 10 кілометрів. З іншого боку, дюгони і не потрібні спринтерські здібності, навіть навпаки - саме така повільність і розміреність багато в чому дозволяє виявляти ефективність в пошуках їжі.

Для дюгони основним заняттям є пошук різних рослин, тобто водоростей, які поширюються по морському дну. Тому вони ось так плавають над морським дном і спокійно поїдають водорості - ну чим не морські корови?

Як не дивно, але ці полохливі тварини не дуже схильні до утворення зграй. Здебільшого вони є одноосібниками і формування зграї, як правило, обумовлюється лише наявністю рослинності на якійсь території. Тоді дюгони збираються в невелику групу від п'яти або трохи більше особин, і плавно курсують по окремій локації, як би в групі займаючись збором продовольства.

Крім цього, є можливість групової міграції, коли ціла популяція відправляється в тепліші краї, щоб шукати їжу. Такі міграції обумовлюються вибором більш бажаних кліматичних умов проживання.

Інша дивина полягає в повній прихильності до людей. Якщо ви бачили коли-небудь якийсь миле і м'яке домашня тварина, то дюгонь являє собою приклад самого милого і податливого з них. Морські гіганти дозволяють себе тискати, гладити, обійняти, пестити, цілувати, фотографувати, робити так, щоб було зручніше позувати. Їх можна чесати, масажувати і багато іншого. Тому нерідко, коли ви шукайте фото дюгони в інтернеті, то там неодмінно буде поруч якийсь чоловік, який обіймає морську корову або робить щось веселе з цією твариною. Власне, дюгони не дуже проти такого спілкування.

Секрет такої поведінки полягає в товстій шкірі, яка робить цих створінь практично повністю невразливими до зовнішніх впливів. Хижаки взагалі практично не звертають уваги на дюгонь, так як пробувати розкусити таку шкіру - собі дорожче. І дюгони, і хижаки цей факт розуміють, і тому один одному не заважають і взагалі особливо не перетинаються. Іноді, звичайно, трапляється, що акула може захотіти поласувати дитинчам морської корови, але з появою матері хижаки ретируються. Дюгоні здатні прогнати навіть величезних акул, які теж не бачать сенсу пробувати свої сили з цими гігантами.

харчування дюгони

Якщо подивитися на пухкі губки цих створінь, то досить явно виділяється верхня губа, яка без перебільшення виглядає просто величезною. Саме ця деталь і дозволяє зривати рослини з морського дна. Денний раціон дорослої тварини може складати близько 40 кілограмів різної морської трави і різноманітних водоростей.

Самці мають невелику перевагу в порівнянні з самками дюгонів, так як мають верхні зуби - бивні, які використовують, в тому числі, і для того, щоб вичерпувати рослини з дна. Вони прокопують досить довгі борозни і по цим стежками легко відстежити, де дюгонь пасся і куди прямував.

Дні дюгони досить одноманітні і спокійні, з огляду на кількість їжі, яку їм потрібно зібрати, вони тільки цим і займаються. Спочатку пливуть близько 15 хвилин по дну, потім спливають і набирають повітря, і знову на дно. Так дні змінюють тижні, а тижні змінюють року, а морські корови продовжують пастися по дну моря, залишаючи після себе дві довгі борозни як своєрідні лінії часу, які змиваються водами вічності.

Дюгоні при цьому не є тупими тваринами, навіть навпаки, вони вміють запасати їжу про запас і взагалі проявляють якусь винахідливість. Нерідко запас водоростей збирається в якійсь окремій локації, звідки дюгонь може потім взяти потрібну кількість і на якийсь період звільнити себе від збору.

Розмноження і тривалість життя

На десятий рік свого існування дюгонь стає повнолітнім створенням і може починати спаровуватися. Причому віддатися цьому заняттю дюгони здатні в будь-який період року, тому що не обумовлюються рамками детермінованого природою періоду розмноження. Загалом, спаровуються вони протягом усього року.

Така свобода, тим не менш, не скасовує труднощів в боротьбі за самку. Для того, щоб отримати близькість з власної обраницею, самцеві нерідко чекає поєдинок з суперником на бивнях. Дюгоні досить вміло використовують свої верхні зуби і можуть завдати істотної шкоди супернику.

По суті, результат поєдинку і вирішує подальший варіант розмноження. Переможець поєдинку йде практично відразу після цього з самкою і займається зачаттям нового дюгоня. Після цього самці ретируються і взагалі не займаються власним потомством.

Вагітність займає рік, після чого з'являється, як правило, одне дитинча, який важить близько 40 кілограм і має довжину до метра. Рідко народжується двійня. Новонароджене дитинча розташовується на спині матері на протязі близько 12 тижнів, а для прожитку використовує молоко. Після цього починається більш самостійне існування, яке обумовлюється переходом на рослинну дієту, але малюк при цьому від молока не відмовляється. Молоко матері залишається в раціоні до півтора років.

Поступово малюк підростає і починає самостійне існування, яке є досить тривалим. Вік дюгони досягає до 70 і більше років, а то й впливають зовнішні фактори. Під зовнішніми чинниками тут мається на увазі в основному людський, який істотно впливає на популяцію цих тварин.

На даний період популяція дюгонів є досить маленькою, люди в 20 столітті вплинули на цих тварин самим негативним чином. Зараз ловля мережами заборонена, а дюгони охороняються різними міжнародними організаціями. Допускається тільки вилов з використанням гарпунів в межах малих народів і культур, які історично використовують дюгонів для підтримки власного існування і займаються розумним виловом цих тварин.

Вигляді: дюгонь (Dugong dugon)