Звездонос - опис, оточення, спосіб життя

Іноді важко уявити, який різноманітною може бути природа, особливо, коли бачиш таких створінь як звездонос. По суті, він є простим кротом, який має унікальний ніс, обрамований 22 спеціальними щупами. Завдяки цим щупам (невеликим щупальцям) він має один з найбільш розвинених органів у всьому тваринному світі. Під землею, там, де мешкає звездонос, зір і слух не мають особливого значення, але от відчуття запаху і дотик мають величезний потенціал. Той, хто краще може понюхати і обмацати, отримує значну перевагу перед іншими.

Основні відомості

Мешкає звездонос здебільшого на території Північної Америки, а якщо говорити точніше, то під територією Північної Америки, його звичне місце знаходження - близько півметра під землею. Він має розміри типового крота і вміщується на людській долоні. Звездонос відноситься до сімейства кротячих, і є комахоїдних ссавців.

Зовнішність подібна іншим кротам: невелике обтічне тільце з шерстю чорного кольору, лапки з кігтями, які розташовуються під тілом, подовжена мордочка, маленькі очиці, відсутність вушних раковин. На передніх кінцівках кігті більші, так як саме передніми кінцівками він риє ходи. Задні кінцівки мають набагато більш дрібні і короткі кігтики.

Мешкає звірок в системі тунелів створеної ним самим, він прориває ходи передніми кінцівками і виштовхує землю на поверхню. Тому простір його дислокації легко виявляється по горбках землі. Загальна довжина ходів, які робить для себе звір, довжина тіла, якого складає близько 10 сантиметрів, може досягати 270 метрів.

Активність тваринного триває протягом усієї доби, вони не є суто денними або нічними тваринами. Крім цього, вони не схильні до впадання в зимову сплячку і продовжують функціонувати протягом усього року. Навіть взимку вони спокійно можуть переміщатися по снігу і пірнати під лід у водойми.

Маса тіла тварини становить близько 50-70 грамів. Цікавою особливістю є досить довгий хвіст, який трохи коротше самого тіла, і довжиною до 8 сантиметрів. При цьому хвіст має цікаву функцію - він запасає жир, якщо придивитися, то до зими звездонос має товстий і жирний хвіст, який стає як би зберігачем додаткових калорій, адже особливих запасів ці звірки не роблять і не мають складів з їжею в пещерках.

Звездонос і його ніс

Поверхневе розгляд дійсно дозволяє порівняти ніс, який має звездонос із зіркою, але, якщо придивитися уважніше, то стає зрозуміло - кожна ніздря його перебуває у своєрідній оправі з 11 щупів (довжина становить 1-4 міліметра), на кожному з яких розташовується величезна кількість невеликих рецепторів, так званих органів наведення. Ці органи дають неймовірну чутливість і дозволяють вловити навіть невеликі частинки солі, які опинилися серед величезної кількості піщинок. При цьому використання щупів фактично замінює цього кроту зір, так як він (подібно до багатьох підземним мешканцям) взагалі практично не бачить.

Рецептори, які є у носика цього звірка, також іноді називають орган Еймері. Вони є в кількості близько 25 тисяч і досить щільно прилягають один до одного. Якщо уявити собі як виглядає поверхня щупа, то там величезна кількість таких маленьких циліндрів, що стоять щільними рядами. По центру кожного такого циліндра розташовується окреме нервове закінчення, яке пов'язане з мозком. Будь-яке торкання дає сигнал від цього закінчення в мозок.

Для того, щоб отримати уявлення про поверхні, на якій він перебуває або вивчити дрібних тварин, яких він в основному їсть (комахи, черв'ячки і подібне), він прикладає до поверхні свої щупи. Його мозок отримує завдяки цьому тривимірне зображення поверхні і може фактично бачити простір, яке перед ним розташовується. Залишається тільки вирішити, куди рухатися далі, і чи потрібно їсти дісталася йому здобич.

Звичайно, таке обмацування дозволяє скласти тривимірну модель, але ж мова йде тільки про невеликий шматочок землі, так як тоді звездонос переміщається в цілковитому мороці? Таке питання виглядає цілком актуальним і є відповідний відповідь. Насправді звездонос робить своїм носиком масу безперестанних рухів, щупами він мацає і мацає, і завдяки цьому практично сканує всю поверхню, по якій переміщається. Тому фактично звездонос бачить, але тільки не зором. Він використовує тактильні відчуття і запах, які перетворюються його мозком. Можливо, різниця між нашим зором і його не настільки велика, так як отримується через зір картинка теж, по суті, не більше, ніж нервові імпульси.

Чим харчується звездонос


Він їсть різну підземну живність, яка виявляється у вільному доступі. Віддає перевагу більш всього іншого дощового черв'яка, який є самим смачним ласощами, але для того, щоб такого черв'яка відшукати, потрібно його обмацати. Найбільше звездонос орієнтується на гачки, які розташовуються по поверхні його тіла.

Цікавим фактом є швидкісне поїдання, якою славиться цей звір. Він може з'їсти личинку або жучка за 1/5 секунди, тобто неймовірно швидко. Така особливість, ймовірно, обумовлюється еволюційними факторами, так як звездонос не може подивитися, куди рухається видобуток, яка від нього тікає, адже він тільки обмацує поверхню. Тому, якщо він "розгледів" щось їстівне своїми щупами, то йому відразу потрібно цю здобич з'їсти. Інакше він може просто залишитися без обіду.

Звездонос і підводні пригоди

Цей кріт вміє плавати, і досить ефективно. Зі своїх підземних норок він іноді має доступ до виходів в різні водойми і користується цим фактом для пошуку їжі та інших справ, якими займається. Як не дивно, але його тіло чудово відповідає вимогам підводного простору:

  • кігті є зручні плавники;
  • щільний хутро - гідрокостюм.

Для того, щоб орієнтуватися під водою, він використовує досить цікавий механізм. Спочатку над предметом видувається міхур повітря, який потім втягується назад (але вже як би з частинками цього предмета / поверхні) і дає зрозуміти, чи є предмет їстівним, і яка поверхня під цим міхуром.

Звездонос і соціальне оточення

Ці тварини є досить соціальними, наприклад, примітний факт полягає в спілкуванні між різностатевими особинами поза шлюбного періоду. Крім цього, вони схильні створювати своєрідні колонії, хоча і не стійкі, і десь на гектар землі може поселятися до 40 особин, які створюють таку колонію. Загалом, щось на зразок родового поселення звездонос, тільки такі групи можуть змінюватися деформуватися, в загальному, відчувають різні метаморфози щодо складу та чисельності.

Шлюбний період припадає на весну, коли самки вагітніють і виношують дитинчат першу половину літа, після цього з'являється десь 3-4 маленьких крота, іноді більше. Період існування тварини становить близько 4 років, якщо вони мешкають в тепличних умовах неволі, то можуть прожити більше, навіть удвічі.

Статева зрілість настає через 40 тижнів після народження, тобто до наступної весни після народження звездонос стає активним в статевій сфері і сам може брати участь в процесі створення потомства.

Як правило, в колоніях кожен має окремі ходи і камери відпочинку, але мисливське простір може бути більш-менш загальним. Причому, наприклад, кроти, які утворили сімейну пару, не конкурують на своїх угіддях і в цьому істотна відмінність звездонос від багатьох інших тварин. Взагалі соціальні групи вони створюють нестійкі, але ладити між собою вміють, і таке співтовариство є більше продуктивним, ніж навпаки.

На даний період популяції цих тварин нічого не загрожує. Вони не є промисловими, а в природі популяція перебуває в гармонії з іншими видами.

Відео: звездонос (Condylura cristata)