Мала чайка - опис, місце існування, цікаві факти

Мала чайка - це найдрібніша представниця сімейства чайкових. За окрасу мала чайка нагадує чорноголового реготуна або озерну чайку, хоча набагато менше них за розміром. Пташка дуже граціозна і елегантна, з гарними рисами оперення, в якому віці б не була. Найчастіше чайку цього підвиду можна зустріти над мілководними озерами і водоймами, вона легко пурхає над водою і ловить комах особливим чином. Чим ще примітна мала чайка, будемо розбиратися.

Зовнішній вигляд малої чайки

Довжина тіла малої чайки зазвичай не перевищує 30 см, розмах крил 60-70 см, а вага всього 100 грам. Політ чайки відрізняється від інших птахів - вона як би пурхає над водою, а не летить прямолінійно вперед. Ця особливість робить малу чайку більше схожою на болотну крячки, ніж на представницю чайок. Маленька пташка в шлюбному вбранні має характерний чорний окрас голови у вигляді своєрідної шапочки. Темні очі повністю зливаються з чорним забарвленням оперення на голові, тому практично непомітні. Грудка, боки, нижня частина шиї і подхвостье мають білий колір, іноді з рожевим відливом на очеревині. Крила - сірі. Дзьоб дуже тонкий і чорний, з червоними вкрапленнями. Лапи також пофарбовані в червоний, майже в малиновий колір. Молоді птахи сильно відрізняються від дорослих особин - у них немає характерних чорних і контрастних кольорів в оперенні, зате багато сірих відтінків і численних пестрінок.

Навколишнє середовище малої чайки

Місце проживання малої чайки розрізнено по всій Євразії, птиці схильні до частих перельотів, вони кочують у пошуках нових земель з багатим їжею. Зазвичай мала чайка зустрічається на території держав пострадянського простору. Малі чайки утворюють тимчасові колонії, які вчені поділили на три умовні території. Сама невелика популяція охоплює європейську частину Росії, Прибалтики, Швецію, Фінляндію, Східну частину Білорусії і Північну частину України. Друга велика частина поселень малої чайки була зафіксована в Норвегії. Птахи цього виду були помічені в Нідерландах, Великобританії, Данії, Румунії та прилеглих територіях. Найбільш численні колонії чайок, які вважаються центральними, знаходяться в Західному Сибіру і Північному Казахстані. Складність відстеження колоній полягає в тому, що птахи часто кочують і постійно знаходяться в русі. У північних широтах мала чайка вирушає на зимівлю вже в кінці липня, а повертається до місць гніздування в квітні. Селиться чайка там, де є вода, хоча б в невеликих кількостях. Це забезпечує птицю їжею. Невеликі водойми, озерця, заболочені заплави річок, мілководдя різної природи - ось те, що потрібно чайці для комфорту.

Харчування малої чайки

Основний раціон харчування малої чайки - комахи і безхребетні тварини. Це можуть бути бабки, жуки, сарана, комарі і т.д. Мала чайка воліє ловити комах на льоту - це її коронний спосіб добування їжі, як і у ластівки. Крім цього, чайка не проти поласувати дрібними рибками, молюсками, різними представниками ракоподібних. У пошуках їжі, мала чайка низько літає над водою і прибережною смугою, іноді полює і на березі над низькою рослинністю. У пошуках рачків птах може спуститися на берег і ходити по мілководдю. Чайки даного виду прекрасно тримаються на воді, але в воду не пірнають.

Особливості розмноження і гніздування малої чайки


Статева зрілість малої чайки настає на третьому році життя. Птахи гніздяться колоніями, в числі яких не тільки мала, а й озерна чайка, а також річкові і білокрилі крячки. Колонії в середньому не дуже великі за чисельністю - близько 10-40 пар птахів. Мала чайка моногамне - утворює пару на все життя. Вельми цікаві шлюбні ігри молодих чайок - самець в'ється навколо самки в повітрі, чергуючи швидкі польоти з короткими проміжками пурхання. На суші шлюбна поведінка виражено не так сильно, як у інших птахів. В повітрі самець часто видає характерні звуки, що закликають самку до утворення пари. Мала чайка намагається будувати гнізда на вологих ділянках прибережної зони. Найчастіше це водяні зарості, в яких будується притулок з очерету та інших навколоводних рослин. Рідко чайка може вибрати для гніздування невелике заглиблення на кам'янистому березі.

У кладці малої чайки зазвичай 2-3 яйця, які мають блідо-оливковий відтінок шкаралупи з чорними і сірими вкрапленнями. Період насиджування щодо недовгий - близько трьох тижнів. Не тільки самка висиджує яйця - самець теж бере в цьому участь, замінює молоду матусю, коли та відправляється на годівлю. Самець бере активну участь в житті дітей і після того, як пташенята вилупляться - він годує малюків, допомагає встати на крило, вчить ховатися від хижаків. Через три дні після того, як пташенята вилупляться, вони зможуть виходити з гнізда, а вже через місяць вчаться літати.

У малої чайки вельми характерний крик, який дозволяє точно ідентифікувати птицю серед інших представників сімейства. Дзвінкий голос малої чайки лунає як протяжне "кьек-кьек-кьек". Частка малої чайки в складі інших чайок - близько 8-10%. Через те, що малі чайки часто кочують, рідко повертаються на одні і ті ж місця гніздування, досліджувати птахів досить складно, особливо, їх шляху міграції. Вчені припускають, що загальна чисельність малої чайки становить близько 10 тисяч пар особин. Сюди відносять всіх осілих, кочових і мігруючих чайок даного виду.

Сучасні орнітологи відзначають повсюдне зменшення популяції малої чайки. Цьому сприяє погана екологія, повсюдне висушування водойм, браконьєрство. На сьогоднішній день мала чайка не є зникаючим видом, але частково занесена до Червоної книги деяких областей Росії. Щоб не втратити малу чайку, як унікальний вид, потрібно докласти для цього максимум охоронних заходів.

Дивіться відео: Скарби нації. Україна. Повернення своєї історії - Фільм третій (Вересень 2019).