Корольок - опис, місце існування, цікаві факти

Корольок є дрібну рухливу пташку, маса тіла якої становить всього 8 м В довжину вона не перевищує 10 см. Птах належить до ряду горобині. Менше птиці, ніж кулька, на території колишнього СРСР немає. Своїми розмірами корольок схожий хіба що з колібрі.

За формою його тіло нагадує кулю. Закінчується воно коротким хвостом, а спереду на ньому розташована велика голова. Верхня частина тулуба має зеленувато-оливковий відтінок. Крила характеризуються наявністю двох білих смуг. Найбільшого поширення має вигляд, представлений жовтоголові корольком. На голові розташована характерна шапочка з чорним обрамленням. Шапочка самця має помаранчевий колір, а у самок вона яскраво-жовтого забарвлення.

Якщо птах відчуває сильне хвилювання, то помітне пожвавлення пір'я з утворенням маленького чубчика. Молода особина в порівнянні з дорослим представником має відмінності. У неї відсутня яскраве оперення на голові. Саме за цією ознакою і прийнято розрізняти корольків. Мешкає птах на європейському та азійському континенті, Північній Африці та Північній Америці.

Оперення має пухнастий характер. З цієї причини при зовнішньому розгляді особина нагадує маленький кульку.

Корольков прийнято відносити до співочим птах. Але відмінні вокальні дані вони виявляють не завжди. Це відзначається лише у самців другого-третього року життя. Цим голосом самець приваблює самку. Він може служити і сигналом про небезпеку, що наближається. Коли настає період розмноження, можна регулярно чути спів Королько. В інший час його голос характеризує емоційний стан птиці. Іноді спів можна просто чути, а самого птаха через маленьких розмірів розгледіти дуже складно. Люксембург - місце, де цей птах є національним надбанням.

Характеристики способу життя

Загрузка...

Пташка відрізняється вираженою доброзичливістю і товариськістю. Для неї також характерно виражене активна поведінка. Вкрай рідко можна спостерігати одиночного представника, оскільки особини формують зграї. Весь світловий день у них проходить в вираженою суєті. Вони постійно кудись пересуваються, вивчаючи навколишнє оточення, беруть участь в іграх з іншими представниками. Переліт іноді супроводжується прийняттям химерних поз.

Перебувати вниз головою є їх звичним станом. Ховаючись в кроні дерева, птах практично не помітна знизу. Гнізда воліє формувати виключно на високих ялинках. Але можуть селитися і в сосновому бору. У лісах з листяними деревами її годі й шукати. Навіть, якщо з якихось причин вона залетить в листяний ліс, то неодмінно буде намагатися відшукати хвойне дерево, яке і вибере для свого знаходження. Високу ялина в міському парку корольок може зробити вибір для свого будинку.

Корольки відрізняються хорошою адаптацією до навколишньої дійсності. Поводяться відносно спокійно, коли поряд знаходяться люди. Даний представник характеризується осілим способом життя. Кочують лише в зимовий час протягом кожного року. Пересування птахів відбувається по-різному. В одних випадках це явище набуває масового характеру, в інших - відбувається практично непомітно. Взимку корольки можуть формувати спільні з синицями зграї. Але цього ніколи не трапляється під час гніздового періоду, коли в поведінці птахів відзначається виражена скритність. Повертаються на колишні місця корольки лише до кінця весни.

Під час сильних морозів птиці займаються колективним обігрівом. При цьому вони приживаються один до одного, ніж та рятуються від замерзання. Однак, якщо зима занадто морозна, багато корольків може загинути. Але це ніяк не відбивається на їх чисельності. Причина криється в їх високої плодючості. Птицю дуже важко утримувати в домашніх умовах. Це під силу лише досвідченому фахівцеві.

характер харчування

Загрузка...


Птах дуже грайлива, але більшу частину часу вона зайнята пошуками їжі. У пошуках їжі вона здатна залізти буквально в кожну тріщину на дереві. Корольок - справжній мисливець. Розглянувши видобуток, вона зависає над нею, а потім кидається. Хапає здобич вона гострим дзьобом. Організм птиці влаштований таким чином, що потребує великої кількості білкової їжі. Протягом дня птах повинна спожити стільки їжі, скільки майже важить сама.

Їжу корольок не розбивати з допомогою дзьоба, а просто проковтує. Тому їй під силу проковтнути лише дрібну. У літній період птах частіше харчується комахами, але може поласувати і ягодами. Взимку вона харчується насінням ялини або комахами, яких здуває з дерев поривами вітру. Корольок здатний відшукати комахи в товщі моху. Якщо стоять сильні морози з сильними снігопадами, місцем знаходження птахів стає міський парк або сквер.

Цікаві факти

Загрузка...
  1. Якщо птах не поїсть 12 хвилин, то вона схудне на третину.
  2. Час голодування закінчується для Королько смертю.
  3. Протягом року птах здатний вжити в їжу до декількох мільйонів комах.

особливості розмноження

Початком шлюбного періоду стає середина весни. В цей час зграя розпадається на пари. Птах формує гнізда, які за формою нагадують кулю. Гніздо на дереві практично не видно знизу.

Гніздо будує самець. У хід йде суха трава, шматочки моху, вербовий прут. Усередині гніздо викладається пір'ям і пухом. Воно дуже тісне і пташенята весь час тиснуть один одному або взагалі розташовуються в ньому в два яруси.

Будівництвом гнізда, як було написано вище, займається в основному самець. На ці роботи у нього йде близько трьох тижнів. Матеріал для будівництва гнізда для міцності склеюється павутиною.

Щорічно самкою відкладається 6-10 яєць. Саме вона займається їх висиджування. Яйця білі, мають маленький розмір. Поверхня їх покрита дрібними коричневими цяточками. Через 14 днів з'являються пташенята. Вони абсолютно голі і лише в області голови відзначається наявність незначного гармата. Самка тиждень не покидає гніздо ні на хвилину. Вона обігріває пташенят, а доставкою їжі займається самець. Трохи пізніше до годування пташенят приєднується і самка. Через 21 день малюків вже можна бачити сидячими на сусідніх гілках. Батьки годують пташенят до тих пір, поки вони не знайдуть повну самостійність.

Коли період гніздування закінчується, дрібні пташки знову збираються в зграйки.

Середній вік корольків становить 2-3 роки. Настільки короткий період життя пояснюється тим, що птах вкрай несприятливо переносить морози. Лютий холод часто є причиною загибелі цього пернатого представника. Найбільш старим окільцьованими представнику цього виду було 8 років.

Коли чуєш спів Королько, в голові відразу виникають асоціації, пов'язані з російським бором. Живучи в лісовому масиві, птах приносить велику користь. Вона масово знищує шкідливих комах.

Якщо хтось вирішить розводити птицю в домашніх умовах, він повинен знати, що справа ця зовсім непроста. Справитися з таким завданням зможе тільки людина з великим досвідом. Якщо цього немає, то заводити птицю не варто, все одно вона в умовах неволі не виживе.

Відео: корольок (Regulus)

Дивіться відео: 12 фактів про ведмедів та цікаві особливості тварин (Листопад 2019).

Загрузка...

Популярні Категорії

Загрузка...